Судебный адвокат

Консультации

Вопрос к юристу:


О нас
Этот сайт - увлекательный.

Для меня это огромная находка! Вторую неделю разбираюсь развлекаюсь учусь у Вас на ресурсе и уходить отсюда совсем не собираюсь. Интересно, здорово!

Судебные статьи
Иск в суд: услуги адвоката

Иск в суд: услуги адвоката Адвокат поможет составить исковое заявление в суд, соберёт необходимые доказательства и избавит от массы отрицательных эмоций ...

Определение места проживания ребенка в процессе ...

Определение места проживания ребенка в процессе развода родителей Наши семейные адвокаты правильно составят исковое заявления и учтут все претензии и требования клиента, и обязательно прислушаются ...

Процедура по составлению иска в суд от юриста

Процедура по составлению иска в суд от юриста Именно от грамотности составления иска в суд и будет напрямую зависеть решение, которое вынесет судья ...

Новости Юристов
Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль...

Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль, водій якого незаконно перевозив ялинки Днями, близько 13 години, під час нагляду за дорожнім рухом, поблизу села Балашівка Березнівського району інспектори ДАІ, зупинили вантажний автомобіль ГАЗ53, під керуванням мешканця міста Березне.

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами .

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами вищого міжрегіонального професійного училища Основною темою зустрічі стало питання безпечної поведінки на автодорогах. Під час спілкування інспектор управління ДАІ Ірина Пилипенко зупинилася на кожній із категорій учасників дорожнього руху.

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ ...

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ отримали позачергові спеціальні звання Сьогодні, 8 січня, до міста Немирів Вінницької області завітав начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко аби за дорученням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова нагородити ...




Наши дела в суде

№757/773/14-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015

№757/30624/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

№757/34306/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

Про типові програми навчання фахівців з питань фондового ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринкуНАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РІШЕННЯ

  1. 02.08.2012  № 1099
  2. Про типові програми навчання фахівців з питань фондового ринку

    На виконання пункту 1.1 Положення про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку( z0584-96 ), затвердженого наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24 вересня 1996 року №215, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 08 жовтня 1996 року за №584/1609 (із змінами), пункту 3 рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 13 грудня 2001 року( z0035-02 ), зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16 січня 2002 року за № 35/6323 «Щодо порядку продовження терміну дії та отримання сертифікатів особами, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні», та у зв'язку з розвитком чинного законодавства Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

    1. Затвердити такі програми навчання фахівців:

    1.1. Базова програма навчання фахівців з питань фондового ринку, що додається;

    1.2. Спеціалізована програма навчання фахівців з питань торгівлі цінними паперами, що додається;

    1.3. Спеціалізована програма навчання фахівців з питань ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, що додається;

    1.4. Спеціалізована програма навчання фахівців з питань депозитарної діяльності, що додається;

    1.5. Спеціалізована програма навчання фахівців з питань управління активами, що додається;

    1.6. Спеціалізована програма навчання фахівців з питань організації торгівлі на фондовому ринку, що додається.

    2. Визначити, що типова навчальна програма зі спеціалізації «торгівля цінними паперами» складається з базової програми навчання фахівців з питань фондового ринку та спеціалізованої програми навчання фахівців з питань торгівлі цінними паперами.

    3. Визначити, що типова навчальна програма зі спеціалізації «ведення реєстрів власників іменних цінних паперів» складається з базової програми навчання фахівців з питань фондового ринку та спеціалізованої програми навчання фахівців з питань ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

    4. Визначити, що типова навчальна програма зі спеціалізації «депозитарна діяльність» складається з базової програми навчання фахівців з питань фондового ринку та спеціалізованої програми навчання фахівців з питань депозитарної діяльності.

    5. Визначити, що типова навчальна програма зі спеціалізації «управління активами» складається з базової програми навчання фахівців з питань фондового ринку та спеціалізованої програми навчання фахівців з питань управління активами.

    6. Визначити, що типова навчальна програма зі спеціалізації «організація торгівлі на фондовому ринку» складається з базової програми навчання фахівців з питань фондового ринку та спеціалізованої програми навчання фахівців з питань організації торгівлі на фондовому ринку.

    7. Визначити, що скороченою типовою програмою навчання зі спеціалізації «торгівля цінними паперами» є спеціалізована програма навчання фахівців з питань торгівлі цінними паперами.

    8. Визначити, що скороченою типовою програмою навчання зі спеціалізації «ведення реєстрів власників іменних цінних паперів» є спеціалізована програма навчання фахівців з питань ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

    9. Визначити, що скороченою типовою програмою навчання зі спеціалізації «депозитарна діяльність» є спеціалізована програма навчання фахівців з питань депозитарної діяльності.

    10. Визначити, що скороченою типовою програмою навчання зі спеціалізації «управління активами» є спеціалізована програма навчання фахівців з питань управління активами.

    11. Визначити, що скороченою типовою програмою навчання зі спеціалізації «організація торгівлі на фондовому ринку» є спеціалізована програма навчання фахівців з питань організації торгівлі на фондовому ринку ( vr099863-12 ).

    12. Визнати таким, що втратило чинність рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01 серпня 2006 року № 648 ( vr648312-06 ) «Щодо порядку формування змісту скорочених типових програм навчання фахівців з питань фондового ринку».

    13. Визнати таким, що втратило чинність рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 20 серпня 2010 № 1333 ( v1333312-10 ) «Про затвердження нових редакцій типових програм навчання фахівців з питань фондового ринку».

    14. Рекомендувати Навчально-методичному центру Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку — Українському інституту розвитку фондового ринку Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана переглянути тести для складання кваліфікаційних іспитів фахівців з питань фондового ринку з урахуванням затверджених цим рішенням програм навчання фахівців з питань фондового ринку, а також останніх змін у законодавстві.

    15. Рекомендувати навчальним закладам, з якими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку укладені відповідні договори про співробітництво щодо навчання фахівців з питань фондового ринку, починаючи з 01.09.2012 року здійснювати підготовку зазначених фахівців за програмами, затвердженими цим рішенням.

    16. Відділу зовнішніх та внутрішніх комунікацій (Ю. Жулій) забезпечити опублікування цього рішення відповідно до законодавства.

  3. 17. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії О. Мозгового.
  4. Голова Комісії

    Д. Тевелєв

    Протокол засідання Комісії від 2 серпня 2012 № 36

    ЗАТВЕРДЖЕНО рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.08.2012 № 1099

    БАЗОВА ПРОГРАМА навчання фахівців з питань цінних паперів та фондового ринку

    Тема 1. Правове регулювання підприємницької діяльності в Україні

    Кількість годин — 5

    Право власності. Суб`єкти права власності. Принципи та організаційні форми підприємництва.

    Види і організаційні форми підприємств. Об'єднання підприємств. Створення і діяльність підприємств. Реорганізація і ліквідація підприємств. Банкрутство. Особливості відновлення платоспроможності боржника в сучасних умовах.

    Поняття господарського товариства. Види господарських товариств. Холдингові компанії. Поняття дочірнього підприємства, філії, представництва.

    Правочини. Поняття і види правочинів. Форма правочину. Вчинення та форми правочинів. Види зобов'язань. Спадщина. Застава цінних паперів. Нотаріальне посвідчення.

    Вимоги Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі-Комісія) до правочинів, що укладаються професійними учасниками фондового ринку.

    Вимоги законодавства до вчинення правочинів щодо цінних паперів з нерезидентами.

    Банківське законодавство на фондовому ринку

    Тема 2. Фондовий ринок в Україні

    Кількість годин — 2

    Поняття фондового ринку (ФР). Завдання та функції ФР. Учасники ФР. Інфраструктура ФР. Суб`єкти інфраструктури ФР. Фондова біржа. Фондовий ринок і приватизація.

    Тема 3. Державне регулювання фондового ринку. СРО

    Кількість годин — 4

    Мета та форми державного регулювання фондового ринку. Законодавче регулювання ФР. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (Комісія), її завдання та повноваження.

    Територіальні органи Комісії. Інші державні органи, що у межах своїх повноважень здійснюють контроль за діяльністю учасників ФР.

    Кримінальна, адміністративна та майнова відповідальність за порушення законодавства про цінні папери.

    Захист прав інвесторів на ФР.

    Повноваження Комісії щодо погодження порядку набуття юридичною чи фізичною особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку та щодо здійснення Комісією нагляду за фінансовими групами на консолідованій та субконсолідованій основі.

    Мета регулювання фондового ринку СРО. Принципи саморегулювання. Місце СРО у системі регулюванні фондового ринку.

    Правила СРО. Внутрішня організаційна структура СРО. Права та обов’язки члена СРО. Відповідальність членів СРО перед СРО.

    Тема 4. Цінні папери та їх класифікація

    Кількість годин — 2

    Поняття цінних паперів (далі — ЦП). Класифікація ЦП.

    Групи та види ЦП. Форма випуску та форма існування ЦП.

    Перехід прав власності на ЦП.

    Тема 5. Пайові та боргові цінні папери

    Кількість годин — 4

    Основні характеристики, види, умови випуску та особливості обігу: акцій, облігацій (підприємств, місцевих позик, внутрішніх та зовнішніх державних позик), інвестиційних сертифікатів, ощадних сертифікатів, сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, казначейських зобов'язань та ін. Доходи з ЦП.

    Оцінка цінних паперів. Рейтингування на ринку цінних паперів. Кредитні рейтинги емітентів цінних паперів. Порядок присвоєння кредитних рейтингів.

    Емісія ЦП. Рішення про розміщення ЦП. Проспект емісії ЦП. Поняття недобросовісної емісії ЦП.

    Реєстрація випуску акцій та проспекту емісії акцій. Звіт про результати розміщення акцій. Реєстрація випуску облігацій та проспекту емісії облігацій. Звіт про результати розміщення облігацій. Звіт про наслідки погашення облігацій. Реєстрація випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю та проспекту емісії, звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН.

    Код ISIN.

    Порядок скасування реєстрації випусків ЦП та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску ЦП.

    Поняття та основні характеристики векселів. Порядок видачі та обігу векселів. Акцепт векселя. Аваль. Особливості національного вексельного законодавства. Уніфікований закон про переказні та прості векселі.

    Тема 6. Іпотечні цінні папери в Україні

    Кількість годин — 2

    Види іпотечних цінних паперів. Особливі умови емісії та обігу іпотечних цінних паперів. Державне регулювання ринку іпотечних цінних паперів.

    Тема 7. Похідні (деривативи)

    Кількість годин — 2

    Поняття похідних (деривативів). Ф’ючерсний контракт. Опціон. Регулювання випуску та обігу похідних (деривативів). Особливості обігу похідних (деривативів) на організаційно оформленому ФР. Система гарантій виконання зобов’язань. Використання похідних (деривативів) для зменшення ризиків. Хеджування.

    Тема 8. Учасники фондового ринку в Україні

    Кількість годин — 2

    Емітенти ЦП: держава, Автономна Республіка Крим, міські ради, юридичні особи.

    Інвестори. Поняття інвестицій. Інвестиційна діяльність. Інвестори в цінні папери.

    Професійні учасники фондового ринку — торговці ЦП, зберігачі, реєстратори, депозитарії, організатори торгівлі цінними паперами (фондові біржі), компанії з управління активами.

    Тема 9. Національна депозитарна система України

    Кількість годин — 4

    Система виконання угод з ЦП та обліку права власності на ЦП. Національна депозитарна система (далі — НДС). Закон України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" ( 710/97-ВР ): визначення основних термінів і понять. Структура Національної депозитарної системи, її прямі та опосередковані учасники, їх взаємодія.

    Депозитарії. Кореспондентські відносини між депозитаріями.

    Функції і компетенція Національного депозитарію України.

    Поняття депозитарної діяльності та її види.

    Основні вимоги до здійснення депозитарної діяльності прямими учасниками НДС.

    Кліринг та розрахунки за договорами щодо ЦП. Поняття клірингового депозитарію.

    Державне регулювання НДС.

    Тема 10. Акціонерні товариства на фондовому ринку України

    Кількість годин — 4

    Поняття акціонерного капіталу. Мета та способи залучення коштів акціонерів.

    Акціонерні товариства (далі — АТ) та їх типи. Порядок створення АТ. Установчі документи АТ. Реєстрація випуску акцій при створенні АТ. Державна реєстрація АТ.

    Статутний капітал АТ. Порядок та підстави збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу АТ. Порядок реєстрації випуску акцій АТ при зміні номінальної вартості акцій та при зміні кількості акцій без зміни розміру статутного капіталу АТ. Публічні та приватні АТ. Порядок придбання, реалізації та анулювання АТ власних акцій. Реорганізація АТ. Порядок реєстрації випуску акцій у разі реорганізації АТ.

    Принципи корпоративного управління в Україні.

    Органи управління АТ. Компетенція органів управління АТ. Порядок скликання та проведення загальних зборів акціонерів товариства. Довіреність на право участі та голосування на загальних зборах акціонерів. Права та обов`язки акціонерів. Дивідендна політика АТ та порядок виплати дивідендів.

    Розкриття інформації емітентами цінних паперів фондовому ринку. Розкриття інсайдерської інформації.

    Взаємодія осіб, що зобов'язані розкривати інформацію на фондовому ринку, з особою, уповноваженою Комісією на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії про фондовий ринок.

    Тема 11. Організація торгівлі на фондовому ринку

    Кількість годин — 4

    Біржовий ФР. Фондова біржа. Статут та правила фондової біржі. Органи управління фондової біржі. Члени фондової біржі. Правила лістингу і делістингу ЦП. Методи проведення біржових торгів. Котирування ЦП. Операції з ЦП на фондовій біржі. Види угод з ЦП. Фактори, що впливають на курс ЦП. Регулювання діяльності фондової біржі.

    Організація нагляду і контролю на організаційно оформленому фондовому ринку. Заходи щодо запобігання маніпулюванню цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на ФБ.

    Діяльність фондових бірж стосовно визначення та оприлюднення біржових курсів цінних паперів.

    Розкриття інформації про діяльність фондової біржі.

    Взаємодія фондових бірж з торговцями цінних паперів стосовно отримання і оприлюднення інформації про вчинені торговцями правочини з цінними паперами.

    Взаємодія з депозитарною системою (депозитарій, зберігач, кліринг). Сучасні технології проведення біржових торгів.

    Тема 12. Контрольно-ревізійна діяльність та правозастосування на фондовому ринку

    Кількість годин — 4

    Контроль за ФР. Повноваження Комісії щодо перевірок та ревізій діяльності учасників ФР. Порядок проведення перевірок та ревізій. Заходи за наслідками перевірок та ревізій при виявленні порушень законодавства.

    Порядок проведення контролю за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах акціонерних товариств.

    Види правопорушень на ФР. Відповідальність за правопорушення на ФР. Правозастосування на ФР. Порядок розгляду уповноваженими особами Комісії справ про правопорушення на ФР та застосування санкцій. Оскарження постанов по справах про правопорушення на ФР.

    Система та суб’єкти фінансового моніторингу. Завдання та обов’язки суб’єктів фінансового моніторингу.

    Тема 13. Антимонопольне законодавство на фондовому ринку

    Кількість годин — 2

    Загальні положення законодавства про захист економічної конкуренції на фондовому ринку. Сутність та механізми визначення монопольного (домінуючого) становища на фондовому ринку. Антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання. Обмежувальна та дискримінаційна діяльність суб'єктів господарювання, об'єднань. Контроль за економічною концентрацією суб'єктів господарювання. Порядок розгляду заяв та справ про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію суб'єктів господарювання. Плата для відшкодування витрат, пов'язаних із розглядом заяв.

    Процедура розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Забезпечення доказів. Відповідальність за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

    Тема 14. Пенсійна реформа та розвиток фондового ринку

    Кількість годин — 2

    Пенсійна реформа. Трирівнева структура пенсійного забезпечення.

    Перший рівень. Солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

    Другий рівень. Накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Порядок формування Накопичувального фонду. Суб’єкти накопичувальної системи пенсійного забезпечення. Пенсійні активи накопичувального фонду. Радник з інвестиційних питань. Компанії з управління активами як суб’єкт накопичувальної пенсійної системи. Зберігання пенсійних активів накопичувального фонду.

    Третій рівень. Система недержавного пенсійного забезпечення. Недержавне пенсійне забезпечення. Недержавні пенсійні фонди та їх види. Пенсійний контракт та пенсійна схема. Пенсійні активи системи недержавного пенсійного забезпечення. Особи, що можуть здійснювати діяльність з управління пенсійними активами. Пенсійні виплати недержавних пенсійних фондів. Зберігання пенсійних активів.

    Роль фондового ринку у забезпеченні функціонування пенсійної системи.

    Тема 15. Законодавче забезпечення діяльності ІСІ

    Кількість годин — 4

    Закон України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)"( 2299-14 ), нормативно-правові акти Комісії щодо регулювання діяльності ІСІ.

    Суб`єкти, що здійснюють діяльність з управління активами. Обмеження діяльності компанії з управління активами. Вимоги до договору про управління активами корпоративного фонду. Витрати, що відшкодовуються за рахунок активів ІСІ. Порядок заміни компанії з управління активами.

    Управління активами інвестиційного фонду. Вимоги до складу та структури активів інвестиційного фонду. Дивідендна політика інвестиційного фонду. Організація контролю за діяльністю компанії з управління активами.

    Досвід законодавчого забезпечення діяльності ІСІ у країнах Європейського Союзу, США.

    Тема 16. Бухгалтерський облік операцій з цінними паперами та їх оподаткування

    Кількість годин — 2

    Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку (далі — НП(С)БО). Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСФЗ).

    Система бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні.

    Звітність АТ відповідно до НП(С)БО та МСФЗ. Складання та подання фінансових звітів.

    Оподаткування операцій з ЦП та доходів від ЦП.

    Тема 17. Виконання вимог законодавства щодо захисту персональних даних учасниками фондового ринку

    Кількість годин — 2

    Закон України «Про захист персональних даних»( 2297-17 ), нормативно-правові акти Мін’юсту щодо захисту персональних даних, рекомендації та «кращі практики».

    Суб'єкти відносин, пов'язаних із персональними даними, особливості їх правового статусу, права та обов’язки.  Об'єкти захисту. Загальні та особливі вимоги до обробки персональних даних. Реєстрація баз персональних даних. Дії щодо використання персональних даних та підстави виникнення права на використання персональних даних. Порядок доступу до персональних даних.

    Забезпечення захисту персональних даних у базах персональних даних.

    Контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних.

    Тема 18. Виконання вимог законодавства щодо надання клієнту інформації

    Кількість годин — 1

    Стаття 12 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»( 2664-14 ).

    Право клієнта на інформацію.

    Перелік інформації, що має бути надана клієнту до укладення договору. Підтвердження факту надання такої інформації

    Тема 19. Інформаційні технології на фондовому ринку

    Кількість годин — 2

    Закони України «Про електронні документи та електронний документообіг»( 851-15 ) та «Про електронний цифровий підпис»( 852-15 ).

    Вимоги до програмних продуктів, які використовуються на фондовому ринку.

    Порядок ведення обліку програмних продуктів на фондовому ринку.

    Електронна взаємодія професійних учасників фондового ринку з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

    Можливості обміну інформацією між професійними учасниками фондового ринку у вигляді електронних документів.

    Лекційних та практичних занять — 54 год.

    Поточна перевірка знань — 4 год.

    Загальна кількість — 58 год.

    Директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства

    М. Лібанов

    ЗАТВЕРДЖЕНО рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.08.2012 № 1099

    CПЕЦІАЛІЗОВАНА ПРОГРАМА навчання фахівців з питань торгівлі цінними паперами

    Тема 1. Регулювання діяльності торговців цінними паперами

    Кількість годин — 7

    Правила здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, діяльності з управління цінними паперами. Розрахунок торговцями цінними паперами показників ліквідності, що обмежують ризики професійної діяльності на фондовому ринку.

    Вимоги до договорів, що укладаються торговцем цінними паперами за видами діяльності. Обов’язки торговців цінними паперами при здійсненні операцій з цінними паперами. Вимоги до організації торговцем внутрішнього обліку операцій з ЦП.

    Організація первинного обліку діяльності торговців ЦП. Здійснення внутрішнього обліку грошових коштів, цінних паперів, зобов’язань торговця цінними паперами та його клієнтів.

    Вимоги Комісії щодо порядку складання та надання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами. Складання адміністративних даних торговцями ЦП в електронному вигляді.

    Особливості провадження банками професійної діяльності на фондовому ринку (діяльності з торгівлі цінними паперами).

    Тема 2. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з торгівлі цінними паперами

    Кількість годин — 6

    Загальні вимоги до процедури отримання ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з торгівлі цінними паперами. Порядок та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії.

    Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з торгівлі цінними паперами. Підстави та процедура анулювання ліцензії. Порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (діяльності з торгівлі цінними паперами).

    Державний контроль за дотриманням торговцями цінними паперами Порядку та Ліцензійних умов.

    Вимоги Комісії щодо сертифікації осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні: умови проходження сертифікації; порядок подання та розгляд документів для отримання сертифіката; відмова у сертифікації; підстави та порядок анулювання сертифіката.

    Тема 3. Особливості торгівлі різними видами цінних паперів

    Кількість годин — 4

    Особливості здійснення  торговцями ЦП операцій з пайовими ЦП, борговими ЦП, іпотечними ЦП, іншими ЦП.

    Надання торговцями ЦП інформаційно-консультативних послуг  щодо обігу ЦП.

    Тема 4. Фінансові обчислення

    Кількість годин — 4

    Вартість грошей у часі. Прості та складні проценти. Теперішня та майбутня вартість.

    Рента. Ануїтет. Приведена вартість ануїтету. Фінансові розрахунки з використанням формул ануїтету.

    Оцінка доцільності інвестування. Чиста теперішня вартість. Внутрішня норма доходності.

    Тема 5. Оцінка вартості цінних паперів

    Кількість годин — 8

    Поняття фундаментального аналізу

    Поняття ризику. Фінансові ризики. Ризик і доход на ФР.

    Оцінка вартості акцій. Ринкові коефіцієнти.

    Оцінка вартості облігацій. Оцінка вартості похідних ЦП.

    Поняття технічного аналізу.

    Тема 6. Практичні аспекти проведення приватизації в Україні

    Кількість годин — 2

    Законодавчі основи приватизації. Державна програма приватизації. Порядок застосування способів приватизації майна державних підприємств.

    Тема 7. Порядок взаємодії торговців із зберігачем

    Кількість годин — 2

    Порядок відкриття рахунку у ЦП у зберігача. Порядок взаємодії торговця ЦП із зберігачем.

    Кліринг та розрахунки за договорами  щодо ЦП. Поняття клірингового депозитарію.

    Порядок одержання депозитарними установами  інформації за  договорами щодо ЦП.

    Порядок здійснення одиночних розрахунків за договорами щодо цінних паперів, укладеними на фондовій біржі та поза межами фондової біржі.

    Вимоги Комісії щодо здійснення клірингу та розрахунків у НДС.

    Тема 8. Порядок взаємодії торговців з реєстроутримувачами

    Кількість годин — 2

    Діяльність з ведення реєстру власників іменних ЦП: основні поняття та терміни.

    Порядок взаємодії торговців з реєстроутримувачами.

    Зареєстровані особи (власники, номінальні утримувачі). Функції реєстроутримувача. Особливості обліку прав власності у системі реєстру.

    Державний контроль за дотриманням вимог щодо здійснення діяльності з ведення реєстру власників іменних ЦП.

    Тема 9. Інформаційні технології здійснення діяльності торговців цінними паперами

    Кількість годин — 8

    Міжнародні інформаційні системи.

    Використання торговцями програмного забезпечення організаторів торгівлі ЦП. Програмне забезпечення прийняття рішення. Сучасні програмно-технічні засоби для забезпечення виконання операцій з ЦП. Практичні особливості роботи з програмними продуктами для торговців ЦП.

    Технічне та програмне забезпечення бек-офісу торговця ЦП.

    Основні характеристики операційних систем, систем управління базами даних. Використання Інтернет-технологій в діяльності торговців  ЦП.

    Лекційних та практичних занять — 43 год.

    Поточна перевірка знань — 4 год.

    Кваліфікаційний іспит — 8 год.

    Загальна кількість — 55 год.

    Директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства

    М. Лібанов

    ЗАТВЕРДЖЕНО рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.08.2012 № 1099

    CПЕЦІАЛІЗОВАНА ПРОГРАМА навчання фахівців на право ведення реєстру власників іменних цінних паперів

    Тема 1. Основні поняття діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів

    Кількість годин — 4

    Діяльність з ведення реєстру власників іменних ЦП: основні поняття та терміни.

    Зареєстровані особи (власники, номінальні утримувачі). Функції реєстроутримувача. Особливості обліку прав власності у системі реєстру. Порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

    Перехід права власності на іменні ЦП, що існують у документарній формі.

    Підтвердження права власності на ЦП. Порядок унесення змін до системи реєстру. Порядок доступу до системи реєстру. Вимоги до програмного забезпечення.

    Державний контроль за дотриманням вимог щодо здійснення діяльності з ведення реєстру власників іменних ЦП.

    Взаємодія реєстраторів з депозитарними установами.

    Тема 2. Перехід та реалізація права власності на цінні папери в Національній  депозитарній системі

    Кількість годин — 6

    Перехід та реалізація права власності на ЦП, що існують у документарній формі існування. Перехід права власності на ЦП, що існують у бездокументарній формі існування. Поняття номінального утримувача. Підтвердження права власності на ЦП.

    Порядок легалізації документів, що надаються реєстратору  нерезидентами України.

    Основні положення Законів України «Про цінні папери та фондовий ринок»( 1201-12 ), «Про господарські товариства»( 1576-12 ), «Про акціонерні товариства»( 514-17 ), «Про приватизацію державного майна»( 2163-12 ), «Про управління об’єктами державної власності»( 185-16 ), «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні»( 710/97-ВР ), Указів Президента України, нормативних документів Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України, Антимонопольного комітету України щодо діяльності з обліку прав власності на іменні ЦП.

    Основні напрями державного регулювання та контролю діяльності реєстроутримувачів та їх посадових осіб.

    Тема 3. Вимоги Комісії до системи реєстру та документів системи реєстру

    Кількість годин — 4

    Діяльність з ведення реєстру: основні поняття і терміни.

    Функції реєстроутримувача. Додаткові функції, що можуть надаватися реєстратором.

    Склад системи реєстру та вимоги до неї. Порядок зберігання документів системи реєстру. Інформація, що міститься в реєстрі власників іменних ЦП. Емісійний та особовий рахунки емітента та особові рахунки зареєстрованих осіб, порядок їх відкриття.

    Журнали системи реєстру та порядок їх ведення.

    Види документів системи реєстру, вимоги до їх оформлення. Вхідні та вихідні документи системи реєстру.

    Уповноважені особи і порядок підтвердження їх повноважень.

    Тема 4. Вимоги Комісії до формування, ведення та внесення змін до системи реєстру

    Кількість годин — 4

    Порядок формування реєстру. Організація обліку розповсюдження випуску цінних паперів та облік осіб, які підписались на цінні папери. Перевірка результатів підписки.

    Формування або доповнення існуючої системи реєстру.

    Порядок ведення системи реєстру та внесення до неї змін. Внесення до системи реєстру змін за наслідками цивільно-правових угод, успадкування, рішення суду.

    Здійснення реєстроутримувачем операцій на особових рахунках (переміщення, застава, блокування, корпоративні операції).

    Реєстрація в системі реєстру номінального утримувача (зберігача або депозитарія).

    Вимоги до бланків сертифікатів ЦП.

    Порядок роботи з сертифікатами цінних паперів.

    Порядок підтвердження уповноваженою особою реєстроутримувача справжності підпису власника (уповноваженої особи власника) на розпорядженнях.

    Порядок виправлення помилок у системі реєстру.

    Тема 5. Доступ до системи реєстру

    Кількість годин — 4

    Обробка запитів та видача виписок з реєстру.

    Забезпечення обмеження доступу до системи реєстру. Порядок надання інформації із системи реєстру.

    Доступ до системи реєстру державних органів, які здійснюють контроль на фондовому ринку.

    Тема 6. Особливості формування реєстрів акціонерів у процесі приватизації

    Кількість годин — 2

    План розміщення акцій. Особливості проведення різних видів продажу акцій у процесі приватизації при виконанні плану розміщення акцій.

    Формування системи реєстру в процесі приватизації. Внесення змін до реєстру після пільгового продажу акцій. Внесення змін до реєстру після проведення спеціалізованих аукціонів за грошові кошти. Внесення змін до реєстру за підсумками конкурсів та продажу на фондових біржах.

    Тема 7. Організація діяльності реєстроутримувача

    Кількість годин — 8

    Права та обов’язки реєстроутримувача, емітента та зареєстрованих осіб.

    Організаційно-функціональна схема діяльності реєстратора. Розподіл повноважень між керівниками та фахівцями реєстратора. Посадові інструкції. Відповідальність за порушення посадових обов'язків.

    Документообіг під час виконання операцій у системі реєстру та взаємодія підрозділів реєстратора. Зберігання та порядок доступу до документів системи реєстру.

    Особливості проведення операцій формування реєстру, внесення змін до реєстру, корпоративних операцій, підготовки реєстру та переліку власників для проведення загальних зборів акціонерів та нарахування доходів.

    Обробка запитів зареєстрованих осіб, емітентів, державних органів та інших осіб.

    Обмеження доступу до інформації. Захист від несанкціонованого доступу. Порядок зберігання системи реєстру.

    Дії реєстроутримувача у разі припинення емітента шляхом ліквідації та реорганізації. Порядок підготовки та передачі реєстру іншому реєстроутримувачу. Передача документів системи реєстру уповноваженому на зберігання.

    Внутрішні документи реєстратора, положення про порядок ведення реєстру.

    Порядок укладання договорів на ведення реєстрів. Договір між емітентом та реєстратором: основні положення договору, права і обов'язки сторін.

    Послуги та цінова політика реєстратора.

    Організаційно-технічне забезпечення діяльності реєстраторів: приміщення, комп’ютерна техніка, оргтехніка, фахівці.

    Тема 8. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме: діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів

    Кількість годин — 6

    Загальні вимоги до процедури отримання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме: діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів. Порядок та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії.

    Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме: діяльності з ведення  реєстрів власників іменних цінних паперів. Підстави та процедура анулювання ліцензії. Порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів).

    Державний контроль за дотриманням  реєстроутримувачем Порядку та Ліцензійних умов.

    Вимоги Комісії щодо сертифікації осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні: умови проходження сертифікації; порядок подання та розгляд документів для отримання сертифіката; відмова у сертифікації; підстави та порядок анулювання сертифіката.

    Тема 9. Вимоги Комісії щодо складання та подання адміністративних даних щодо здійснення діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів

    Кількість годин — 2

    Порядок складання та подання реєстраторами, що мають право на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів та емітентами, які мають право на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів, адміністративних даних: види інформації, що подаються до Комісії; порядок складання та надання інформації до Комісії,  державний контроль за складанням та поданням адміністративних даних.

    Тема 10. Інформаційні технології здійснення реєстраторської діяльності

    Кількість годин — 8

    Особливості ведення системи реєстру у вигляді записів  в електронних базах даних.

    Міжнародні інформаційні системи.

    Використання програмних продуктів при здійсненні реєстраторської діяльності. Практичні особливості роботи з програмними продуктами.

    Основні характеристики операційних систем, систем управління базами даних. Використання Інтернет-технологій в реєстраторській діяльності.

    Тема 11. Переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування

    Кількість годин — 2

    Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування. Дії реєстратора при переведенні випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування.

    Лекційних та практичних занять — 50 год.

    Поточна перевірка знань — 4 год.

    Кваліфікаційний іспит — 8 год.

    Загальна кількість — 62 год.

    Директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства

    М. Лібанов

    ЗАТВЕРДЖЕНО рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.08.2012 № 1099

    CПЕЦІАЛІЗОВАНА ПРОГРАМА навчання фахівців з питань депозитарної діяльності

    Тема 1. Вимоги Комісії до здійснення та суміщення депозитарної діяльності

    Кількість годин — 2

    Положення про депозитарну діяльність. Перелік ЦП, щодо яких здійснюється депозитарна діяльність.

    Основні функції депозитарних установ: зберігання ЦП.

    Обслуговування обігу ЦП на рахунках у цінних паперах. Обслуговування операцій емітента щодо випущених ним ЦП.

    Вимоги щодо здійснення та суміщення депозитарної діяльності.

    Вимоги до системного, програмно-технічного забезпечення та засобів зв’язку. Обмеження на депозитарну діяльність депозитарних установ.

    Державний контроль за здійсненням депозитарної діяльності. Повноваження державних органів щодо контролю за депозитарними установами.

    Вимоги Комісії щодо складання адміністративних даних щодо здійснення депозитарної діяльності та подання відповідних документів до Комісії.

    Особливості провадження банками професійної діяльності на фондовому ринку (депозитарної діяльності).

    Тема 2. Зберігання цінних паперів

    Кількість годин — 4

    Способи зберігання ЦП. Відповідальність депозитарних установ за зберігання ЦП відокремленим та/або колективним способом.

    Особливості роботи депозитарних установ з сертифікатами ЦП. Перевірка на справжність (автентичність), переміщення, інкасування та інвентаризація сертифікатів ЦП. Особливості роботи депозитарних установ із свідоцтвом про знерухомлення іменних ЦП.

    Відповідальне зберігання ЦП, документів, баз даних, копії баз даних при припиненні провадження депозитарної діяльності зберігача. Порядок дій зберігача у разі припинення провадження ним діяльності зберігача. Вимоги Комісії до визначення особи, яка забезпечуватиме подальший облік та обслуговування/зберігання ЦП депонентів, що в установленому порядку не закрили свої рахунки в цінних паперах у зберігача при припиненні ним провадження депозитарної діяльності зберігача. Послідовність дій зберігача у разі передання баз даних та документів уповноваженому на зберігання. Порядок приймання уповноваженим на зберігання баз даних, копії баз даних, архівів баз даних та документів від зберігача.

    Тема 3. Вимоги Комісії щодо складання та подання адміністративних даних щодо здійснення депозитарної діяльності депозитарними установами

    Кількість годин — 2

    Порядок складання та подання адміністративних даних щодо здійснення депозитарної діяльності депозитарними установами: види даних, що подаються депозитарними установами до Комісії; порядок подання адміністративних даних; державний контроль за складанням та поданням адміністративних даних.

    Тема 4. Вимоги Комісії щодо обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах. Обслуговування обігу цінних паперів на рахунку у цінних паперах відкритому на ім’я держави

    Кількість годин — 6

    Вимоги Положення про депозитарну діяльність щодо порядку відкриття рахунків у цінних паперах. Порядок призначення керуючого рахунком у цінних паперах.

    Відкриття рахунку у цінних паперах фізичній особі, юридичній особі. Особливості відкриття рахунку у цінних паперах інституційним інвестором.

    Порядок відкриття в депозитарії: рахунків у цінних паперах зберігачем, емітенту, депозитаріям, яким депозитарні послуги надаються на підставі відповідного договору; внесення змін до анкети рахунку у цінних паперах; закриття рахунку у цінних паперах.

    Вимоги щодо оформлення розпоряджень депонентів, клієнтів. Особливості складання розпоряджень депонентів, клієнтів. Вимоги Комісії щодо порядку обробки та підтвердження розпоряджень депонентів. Журнал розпоряджень. Журнал операцій.

    Вимоги Положення про депозитарну діяльність щодо порядку обслуговування обігу ЦП на рахунках у цінних паперах. Безумовні операції з ЦП в депозитарній установі. Підстави відмови у взятті до виконання розпоряджень депонента, клієнта. Депозитарні операції: зарахування, списання, переміщення, переказ цінних паперів. Облікові операції щодо обмеження в обігу ЦП.

    Інформаційні операції депозитарних установ. Виписки, довідки з рахунку у цінних паперах. Виписки, довідки про операції з цінними паперами. Інформаційні довідки, що надаються депозитарною установою своїм депонентам, клієнтам.

    Державний контроль за обслуговуванням депозитарними установами обігу ЦП на рахунках у цінних паперах.

    Особливості відкриття рахунку у цінних паперах на ім’я держави. Вимоги щодо оформлення договору про відкриття рахунку у цінних паперах на ім’я держави. Особливості складання розпоряджень суб’єктом управління корпоративними правами держави депозитарним установам.

    Порядок знерухомлення цінних паперів документарної форми існування, що належать державі, суб’єктом управління корпоративними правами. Порядок взаємодії суб’єктів управління корпоративними правами держави з депозитарними установами.

    Вимоги до документів, які надаються суб’єктом управління корпоративними правами держави депозитарним установам для проведення операцій з цінними паперами, які належать державі

    Тема 5. Обслуговування операцій емітента щодо розміщених та випущених ним цінних паперів

    Кількість годин — 4

    Порядок обслуговування депозитарними установами розміщення ЦП. Порядок депонування тимчасового глобального сертифіката та глобального сертифіката. Порядок зарахування розміщених ЦП на рахунки у цінних паперів їх власників. Особливості зарахування на рахунки у цінних паперів ЦП, що розміщені на фондовій біржі. Особливості обслуговування депозитарними установами розміщення окремих видів ЦП.

    Порядок обслуговування операцій емітента щодо викупу ЦП, деномінації ЦП, погашення ЦП, анулювання випуску ЦП.

    Вимоги Комісії щодо складання зведеного облікового реєстру та облікового реєстру власників ЦП, запиту на їх складання, визначення дати обліку.

    Тема 6. Знерухомлення цінних паперів документарної форми існування. Вимоги Комісії до переведення знерухомлених цінних паперів у документарну форму існування

    Кількість годин — 4

    Порядок знерухомлення ЦП документарної форми існування, та його етапи. Порядок набуття депозитарною установою статусу номінального утримувача в системі реєстру власників іменних ЦП. Особливості знерухомлення ЦП на пред’явника, документарної форми існування.

    Вимоги Комісії щодо переведення у документарну форму існування знерухомлених ЦП (матеріалізація ЦП). Етапи матеріалізації ЦП. Передача обліку прав власності на матеріалізовані іменні ЦП в систему реєстру власників іменних ЦП.

    Тема 7. Норми та правила обліку цінних паперів в Національній депозитарній системі

    Кількість годин — 4

    Загальні засади здійснення депозитарного обліку ЦП. Принципи побудови системи депозитарного обліку ЦП. Норми депозитарного обліку ЦП.

    Стандарти депозитарного обліку. Правила присвоєння депозитарного коду рахунку в цінних паперах. Класифікація аналітичних рахунків депозитарного обліку. Класифікація балансових рахунків депозитарного обліку. План балансових рахунків.

    Система депозитарного обліку та її складові. Вимоги до порядку ведення системи депозитарного обліку цінних паперів.

    Тема 8. Основні поняття діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів

    Кількість годин — 1

    Діяльність з ведення реєстру власників іменних ЦП: основні поняття та терміни.

    Зареєстровані особи (власники, номінальні утримувачі). Функції реєстроутримувача. Особливості обліку прав власності у системі реєстру. Порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

    Перехід права власності на іменні ЦП, що існують у документарній формі.

    Підтвердження права власності на ЦП. Порядок унесення змін до системи реєстру. Порядок доступу до системи реєстру. Вимоги до програмного забезпечення.

    Державний контроль за дотриманням вимог щодо здійснення діяльності з ведення реєстру власників іменних ЦП.

    Взаємодія реєстраторів з депозитарними установами.

    Тема 9. Розрахунково-клірингова діяльність. Державне регулювання та контроль розрахунково-клірингової діяльності

    Кількість годин — 4

    Поняття розрахунково-клірингової діяльності (РКД). Взаємодія депозитарію та розрахункового банку щодо виконання розрахунків за договорами щодо цінних паперів. Діяльність розрахункового банку.

    Вимоги Комісії до порядку одержання депозитарними установами інформації за укладеними договорами щодо цінних паперів. Порядок проведення депозитарієм квитування отриманих ним розпоряджень за договорами щодо ЦП. Вимоги Комісії до порядку здійснення депозитаріями РКД. Порядок здійснення одиночних розрахунків за договорами щодо цінних паперів та розрахунків за результатом клірингу.

    Здійснення депозитарними установами розрахунків за операціями емітента щодо випущених ними ЦП.

    Державне регулювання та контроль за РКД.

    Тема 10. Організація діяльності депозитарної установи

    Кількість годин — 4

    Внутрішні документи депозитарної установи: регламент, внутрішнє положення, внутрішній порядок.

    Вимоги Комісії щодо типових договорів: про відкриття рахунку, депозитарного та договору про обслуговування емісії ЦП.

    Організаційно-технічне забезпечення діяльності депозитарної установи: приміщення, сховища, комп’ютерна техніка і оргтехніка, фахівці.

    Тема 11. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності

    Кількість годин — 6

    Загальні вимоги до процедури отримання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності. Порядок та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку депозитарними установами. Підстави та процедура анулювання ліцензії. Порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку (депозитарна діяльність). Відповідальність за порушення вимог законодавства з питань депозитарної діяльності. Державний контроль за дотриманням депозитарними установами Порядку та Ліцензійних умов.

    Вимоги Комісії щодо сертифікації осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні: умови проходження сертифікації; порядок подання та розгляд документів для отримання сертифіката; відмова у сертифікації; підстави та порядок анулювання сертифіката.

    Тема 12. Інформаційні технології здійснення депозитарної діяльності

    Кількість годин — 6

    Міжнародні інформаційні системи.

    Використання програмних продуктів при здійсненні депозитарної діяльності. Практичні особливості роботи з програмними продуктами.

    Основні характеристики операційних систем, систем управління базами даних. Використання Інтернет-технологій при здійсненні депозитарної діяльності.

    Тема 13. Виконання вимог законодавства щодо повідомлення податкових органів про відкриття та закриття рахунків платників податків у фінансових установах

    Кількість годин — 1

    Стаття 69 Податкового кодексу України( 2755-17 ). Наказ Мінфіну від 02.04.2012 р. № 426( z0613-12 ) «Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до органів державної податкової служби».

    Відповідальність за невиконання вимог щодо повідомлення податкових органів про відкриття та закриття рахунків платників податків

    Тема 14. Переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування та переведення випущених емітентом у документарній формі акцій на пред'явника в іменні акції

    Кількість годин — 2

    Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування та Порядок переведення випущених емітентом у документарній формі акцій на пред'явника в іменні акції.

    Тема 15. Особливості обслуговування зберігачем інститутів спільного інвестування

    Кількість годин — 2

    Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)»( 2299-14 ) та нормативно-правові акти Комісії щодо регулювання діяльності зберігача ІСІ.

    Особливості укладання договору про обслуговування ІСІ.

    Контроль зберігача за активами ІСІ.

    Лекційних та практичних занять — 52 год.

    Поточна перевірка знань — 4 год.

    Кваліфікаційний іспит — 8 год.

    Загальна кількість — 64 год.

    Директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства

    М. Лібанов

    ЗАТВЕРДЖЕНО рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.08.2012 № 1099

    CПЕЦІАЛІЗОВАНА ПРОГРАМА навчання фахівців з питань управління активами

    Тема 1. Діяльність з управління активами інституційних інвесторів

    Кількість годин — 14

    Суб`єкти, що здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів. Обмеження діяльності компанії з управління активами при управлінні активами ІСІ. Вимоги до договору про управління активами корпоративного інвестиційного фонду. Витрати, що відшкодовуються за рахунок активів ІСІ. Порядок заміни компанії з управління активами.

    Залучення до участі в інвестиційному фонді. Цільова орієнтація на класи  інвесторів. Розміщення інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду та акцій корпоративного інвестиційного фонду.

    Управління активами ІСІ. Вимоги до складу та структури активів ІСІ. Дивідендна політика інвестиційного фонду закритого типу. Організація контролю за діяльністю компанії з управління активами.

    Порядок розрахунку вартості чистих активів інвестиційного фонду та чистої вартості активів НПФ. Звітність КУА щодо діяльності  інвестиційного фонду та НПФ. Порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів.

    Відповідальність компанії з управління активами за порушення вимог законодавства.

    Захист прав інвесторів ІСІ.

    Організація діяльності компанії з управління активами. Основні функції та взаємодія структурних підрозділів. Документообіг компанії з управління активами.

    Саморегулювання діяльності з управління активами.

    Основи управління інвестиційним портфелем. Цілі та обмеження щодо управління активами інвестиційного фонду та НПФ.

    Диверсифікація. Контроль та оцінювання ризиків інвестиційного портфелю. Оцінювання доцільності інвестування.

    Методи управління активами та зобов`язаннями ІСІ.

    Види інвестиційних стратегій. Визначення інвестиційної стратегії на основі цілей та обмежень інвестора. Формування інвестиційного портфелю на основі обраної стратегії.

    Оцінювання ефективності управління інвестиційним портфелем.

    Інвестування у цінні папери, випущені нерезидентами.

    Управління активами недержавних пенсійних фондів. Вимоги до здійснення управління активами у системі недержавного пенсійного забезпечення. Компанія з управління активами у системі недержавного пенсійного забезпечення.

    Управління активами інституційних інвесторів, зокрема страховими резервами.

    Управління іпотечним покриттям.

    Вимоги Комісії до договорів, що укладаються ІСІ: договір про управління активами ІСІ, договір про надання послуг щодо зберігання активів ІСІ, договір про надання послуг з оцінки вартості нерухомого майна ІСІ.

    Тема 2. Емісійна діяльність ІСІ

    Кількість годин — 6

    Регламент ІСІ. Інвестиційна декларація ІСІ. Проспект емісії ЦП ІСІ, порядок реєстрації випуску та проспекту емісії цінних паперів ІСІ (змін до нього). Розміщення та обіг цінних паперів ІСІ. Допуск ЦП ІСІ до обігу.

    Вимоги щодо нормативів мінімального обсягу активів ІСІ. Звіт про результати розміщення цінних паперів ІСІ.

    Виконання зобов'язань за цінними паперами ІСІ.

    Порядок та обсяг розкриття інформації ІСІ.

    Ліквідація ІСІ та проведення розрахунки з учасниками (акціонерами) ІСІ. Скасування реєстрації випуску цінних паперів ІСІ.

    Вилучення ІСІ з ЄДРІСІ.

    Тема 3. Аналіз та оцінювання вартості активів

    Кількість годин — 12

    Фінансові обчислення. Теперішня та майбутня вартість. Фінансові розрахунки з використанням формул ануїтету.

    Контрольні функції зберігача активів.

    Внутрішня норма доходності.

    Поняття фундаментального аналізу. Аналіз діяльності підприємства — емітента цінних паперів на основі фінансової звітності. Баланс. Звіт про фінансові результати. Звіт про рух грошових коштів. Звіт про власний капітал. Аналіз на основі фінансових коефіцієнтів. Аналіз ліквідності. Аналіз структури капіталу. Аналіз рентабельності.

    Оцінювання вартості акцій. Ринкові коефіцієнти. Методи, засновані на дисконтуванні грошових потоків.

    Фінансові розрахунки щодо облігацій. Оцінювання вартості облігацій. Управління портфелем облігацій. Кредитний рейтинг емітентів облігацій.

    Поняття ризику. Фінансові ризики. Оцінювання ризиків. Ризик і доходність на ФР.

    Поняття технічного аналізу.

    Аналіз похідних цінних паперів.

    Оцінювання об'єктів інвестування, зокрема, нерухомості, похідних, об'єктів іпотеки.

    Тема 4. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів

    Кількість годин —  6

    Загальні вимоги до процедури отримання ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів. Порядок та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії.

    Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів. Підстави та процедура анулювання ліцензії. Порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку (діяльності з управління активами інституційних інвесторів).

    Державний контроль за дотриманням КУА Порядку та Ліцензійних умов.

    Вимоги Комісії щодо сертифікації осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні: умови проходження сертифікації; порядок подання та розгляд документів для отримання сертифіката; відмова у сертифікації; підстави та порядок анулювання сертифіката.

    Тема 5. Порядок взаємодії компанії з управління активами із зберігачем

    Кількість годин — 2

    Особливості діяльності зберігача активів ІСІ. Вимоги до договору щодо обслуговування зберігачем активів ІСІ. Порядок відкриття рахунку у ЦП у зберігача. Порядок взаємодії компанії з управління активами із зберігачем.

    Обмеження діяльності зберігача активів ІСІ. Обов`язки та відповідальність зберігача активів ІСІ.

    Особливості ведення реєстру власників іменних цінних паперів ІСІ.

    Тема 6. Регулювання та контроль діяльності з управління активами недержавних пенсійних фондів

    Кількість годин — 2

    Державні органи, що здійснюють регулювання та контроль у сфері недержавного пенсійного забезпечення. Суб’єкти системи недержавного пенсійного забезпечення. Особливості видачі та анулювання ліцензії на провадження діяльності з управління активами недержавних пенсійних фондів. Винагорода КУА за надання послуг з управління активами НПФ. Заміна особи, що провадить діяльність з управління активами пенсійних фондів.

    Склад та структура активів пенсійних фондів. Застосування вимог до осіб, що здійснюють діяльність з управління активами щодо дотримання ними структури пенсійних активів.

    Порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами НПФ.

    Взаємодія КУА з адміністраторами пенсійних фондів.

    Тема 7. Інформаційні технології здійснення діяльності з управління активами

    Кількість годин — 4

    Ведення реєстру власників іменних цінних паперів ІСІ у вигляді записів в електронних базах даних.

    Використання програмних продуктів при здійсненні діяльності з управління активами. Особливості роботи з програмними продуктами.

    Операційні системи, системи управління базами даних при здійсненні діяльності з управління активами.

    Довідники. Інформаційні ресурси. Використання програмних продуктів при прийнятті рішення щодо напрямків та обсягів інвестування.

    Використання Інтернет-технологій в діяльності з управління активами.

    Міжнародні інформаційні системи.

    Лекційних та практичних занять — 46 год.

    Поточна перевірка знань — 4 год.

    Кваліфікаційний іспит — 8 год.

    Загальна кількість — 58 год.

    Директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства

    М. Лібанов

    ЗАТВЕРДЖЕНО рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.08.2012 № 1099

    CПЕЦІАЛІЗОВАНА ПРОГРАМА навчання фахівців з питань організації торгівлі цінними паперами

    Тема 1. Ліцензування професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку

    Кількість годин — 4

    Загальні вимоги до отримання ліцензій на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з організації торгівлі цінними паперами. Порядок та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на ФР організаторами торгівлі цінними паперами.

    Підстави та процедура анулювання ліцензії. Порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку (діяльності з організації торгівлі цінними паперами). Державний контроль та за дотриманням організаторами торгівлі цінними паперами ліцензійних умов. Відповідальність за порушення вимог законодавства з питання організації торгівлі.

    Вимоги Комісії щодо сертифікації осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні: умови проходження сертифікації; порядок подання та розгляд документів для отримання сертифіката; відмова у сертифікації; підстави та порядок анулювання сертифіката.

    Тема 2. Організація торгівлі на фондовому ринку

    Кількість годин — 16

    Завдання та функції фондової біржі (далі — ФБ). Правові засади діяльності ФБ. Вимоги до реєстрації ФБ. Статут та правила ФБ.

    Органи управління та організаційна структура ФБ. Правила лістингу та делістингу ЦП. Організація  біржової торгівлі ЦП. Організація торгівлі похідними ЦП. Котирування ЦП на ФБ. Заходи щодо запобігання маніпулюванню цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на ФБ. Члени ФБ та вимоги до них.

    Індекси організаційно оформленого фондового ринку.

    Діяльність фондових бірж стосовно визначення та оприлюднення біржових курсів цінних паперів.

    Розкриття інформації про діяльність фондової біржі та подання адміністративних даних до Комісії.

    Взаємодія фондових бірж з торговцями цінних паперів стосовно отримання і оприлюднення інформації про вчинені торговцями правочини з цінними паперами.

    Взаємодія фондових бірж з емітентами цінних паперів при розкритті інформації емітентом, цінні папери якого знаходяться у лістингу організатора торгівлі.

    Взаємодія з депозитарною системою (депозитарій, зберігач, кліринг). Сучасні технології проведення біржових торгів.

    Тема 3. Фінансові обчислення та методи оцінки цінних паперів

    Кількість годин — 4

    Вартість грошей у часі. Прості та складні проценти. Теперішня та майбутня вартість. Рента. Ануїтет. Приведена вартість ануїтету. Фінансові розрахунки з використанням формул ануїтету.

    Оцінка доцільності інвестування. Чиста теперішня вартість. Внутрішня норма доходності.

    Тема 4. Розрахунково-клірингова діяльність

    Кількість годин — 2

    Поняття розрахунково-клірингової діяльності. Поняття клірингу. Порядок взаємодії клірингового депозитарію з розрахунковим банком. Взаємодія організаторів торгівлі ЦП і депозитаріїв. Види договорів між організаторами торгівлі та кліринговим депозитарієм. Процедури здійснення розрахунково-клірингових операцій. Провадження клірингу та розрахунків за угодами щодо ЦП.

    Тема 5. Організація торгівлі похідними (деривативами)

    Кількість годин — 8

    Види строкових фінансових інструментів. Ф’ючерсний контракт. Опціон. Організація торгівлі ф’ючерсними контрактами та опціонами. Система гарантій виконання зобов’язань. Страхові внески (маржа). Кліринг та розрахунки за строковими інструментами. Захист учасників похідних (деривативів) від запобігання та маніпулювання цінами похідних (деривативів).

    Тема 6. Технічне забезпечення діяльності організаторів торгівлі на фондовому ринку

    Кількість годин — 8

    Програмне забезпечення організаторів торгівлі ЦП. Міжнародні інформаційні системи та технічний аналіз ринку ЦП. Сучасні програмно-технічні засоби для забезпечення виконання операцій з ЦП. Практичні особливості роботи з програмними продуктами для  організаторів торгівлі цінними паперами.

    Основні характеристики операційних систем, систем управління базами даних. Використання Інтернет-технологій в діяльності організаторів торгівлі ЦП.

    Лекційних та практичних занять — 42 год.

    Поточна перевірка знань — 4 год.

    Кваліфікаційний іспит — 8 год.

    Загальна кількість — 54 год.

    Директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства

    М. Лібанов

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.

    Возможно, это Вас заинтересует

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 15.11.2012 № 1470, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення змін до постанови НКРЕ від 15.11.2012 № 1470 Відповідно до Законів України «Про електроенергетику»( 575/97-ВР ) та «Про теплопостачання»( 2633-15 ), Указу Президента України від 23 листопада 2011 року № 1059( 1059/2011 ) «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики», постанов НКРЕ від 12 жовтня 2005 року № 896( v0896227-05 ) «Про затвердження Порядку розрахунку тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на ТЕЦ, ТЕС, АЕС та на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії» та від 12 жовтня 2005 року № 898( v0898227-05 ) «Про затвердження Процедури перегляду та затвердження тарифів для ліцензіатів з виробництва електричної та теплової енергії» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Узагальнена інформація про стан роботи із зверненнями громадян у Державній судовій адміністрації України за 2012 рік

    До Державної судової адміністрації України за 2012 рік надійшло   2054 звернення громадян, що на 135 звернень, або на 7% більше ніж за попередній рік. У зверненнях найчастіше порушувалися ...

    Про призначення позачергових виборів Нижбірківського сільського голови (Нижбірківська сільська рада Гусятинського району Тернопільської області), Верховна Рада України

    ПОСТАНОВА  Верховної Ради України У зв’язку з достроковим припиненням повноважень Нижбірківського сільського голови Демчишина І.І. (Нижбірківська сільська рада Гусятинського району Тернопільської області) та відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України( 254к/96-ВР ), частини третьої статті 14( 2487-17 ), частин першої( 2487-17 ) та п’ятої статті 15( 2487-17 ), статей 60( 2487-17 ), 61 Закону України( 2487-17 ) "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" Верховна Рада України постановляє:

    Судебный адвокат в Днепровском суде Киева

    Рассмотрим, как можно оформить трудовые отношения с судебным адвокатом в Днепровском суде, какие требуются документы.

    05145472d80649777fc2d927daedc5fb