Судебный адвокат

Консультации

Вопрос к юристу:


О нас
Большущее спасибо за этот большущий труд, который Вы делаете постоянно для нас. Молодцы!!!

Всем большое спасибо. Ваш интернет портал - без всякого сомнения на данный момент - неповторимый в своем роде. Здорово, что есть такие нужные интернет порталы. Интернет проект очень многофункционален в пользовании. На нем полезно работать - просто и быстро.

Судебные статьи
Иск в суд: услуги адвоката

Иск в суд: услуги адвоката Адвокат поможет составить исковое заявление в суд, соберёт необходимые доказательства и избавит от массы отрицательных эмоций ...

Определение места проживания ребенка в процессе ...

Определение места проживания ребенка в процессе развода родителей Наши семейные адвокаты правильно составят исковое заявления и учтут все претензии и требования клиента, и обязательно прислушаются ...

Процедура по составлению иска в суд от юриста

Процедура по составлению иска в суд от юриста Именно от грамотности составления иска в суд и будет напрямую зависеть решение, которое вынесет судья ...

Новости Юристов
Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль...

Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль, водій якого незаконно перевозив ялинки Днями, близько 13 години, під час нагляду за дорожнім рухом, поблизу села Балашівка Березнівського району інспектори ДАІ, зупинили вантажний автомобіль ГАЗ53, під керуванням мешканця міста Березне.

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами .

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами вищого міжрегіонального професійного училища Основною темою зустрічі стало питання безпечної поведінки на автодорогах. Під час спілкування інспектор управління ДАІ Ірина Пилипенко зупинилася на кожній із категорій учасників дорожнього руху.

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ ...

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ отримали позачергові спеціальні звання Сьогодні, 8 січня, до міста Немирів Вінницької області завітав начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко аби за дорученням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова нагородити ...




Наши дела в суде

№757/773/14-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015

№757/30624/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

№757/34306/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, Міністерство освіти і науки УкраїниМІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

  1. 17.06.2013  № 772
  2. Про затвердження орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів

    Відповідно до законів України "Про освіту"( 1060-12 ), "Про дошкільну освіту"( 2628-14 ), "Про загальну середню освіту"( 651-14 ), "Про професійно-технічну освіту"( 103/98-ВР ), Положення про дошкільний навчальний заклад( 305-2003-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305, Положення про загальноосвітній навчальний заклад( 778-2010-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 778, Положення про професійно-технічний навчальний заклад( 1240-98-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 1998 р. № 1240, Положення про атестацію професійно-технічних навчальних закладів ( 200-96-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 лютого 1996 р. № 200, Порядку державної атестації загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів( z0678-01 ), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 24.07.2001 № 553, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 8 серпня 2001 р. за № 678/5869, та з метою вдосконалення програмно-методичного забезпечення оцінювання результатів діяльності дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, організації проведення атестаційної експертизи НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити:

    - Орієнтовні критерії оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів (додаток 1);

    - Орієнтовні критерії оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів (додаток 2);

    - Орієнтовні критерії оцінювання діяльнос ( v0772729-13 )ті професійно-технічних навчальних закладів (додаток 3).

    2. Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаментам (управлінням) освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій довести Орієнтовні критерії до відома місцевих органів управління освітою та керівників дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів.

    3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 14.02.2005 № 99( v0099290-05 ) "Про затвердження Орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів".

    4. Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення і взаємодії із засобами масової інформації та громадськими об'єднаннями (Марченко А. В.) в установленому порядку зробити відмітку у справах архіву.

    5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Жебровського Б. М. та Голову Державної інспекції навчальних закладів України Гончаренка М. Ф.

    Міністр

    Д. В. Табачник

    Додаток 1 до наказу Міністерства освіти і науки України 17.06.2013  № 772

    ОРІЄНТОВНІ КРИТЕРІЇ оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів

    Пояснювальна записка

    Орієнтовні критерії оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів (далі — Критерії) розроблені відповідно до вимог законів України "Про освіту"( 1060-12 ), "Про дошкільну освіту"( 2628-14 ), "Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу"( 2442-17 ), Положення про Державну інспекцію навчальних закладів України ( 438/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 8 квітня 2011 року № 438, Положення про дошкільний навчальний заклад ( 305-2003-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305, наказу Міністерства освіти і науки України від 24.07.2001 № 553( z0678-01 ) "Про затвердження Порядку державної атестації загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів", зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 08.08.2001 за № 678/5869 (із змінами), а також з урахуванням досвіду місцевих органів управління освітою щодо здійснення контролю та оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів (далі — ДНЗ).

    Відповідно до статті 21 Закону України "Про дошкільну освіту" державний контроль за діяльністю ДНЗ незалежно від підпорядкування, типів і форми власності здійснюється з метою забезпечення реалізації єдиної державної політики у сфері дошкільної освіти.

    Атестація — основна форма державного контролю, спрямована на визначення ефективності роботи ДНЗ відповідно до Базового компоненту дошкільної освіти, результативності навчально-виховного процесу, аналізу потенційних можливостей навчального закладу та ступеня їх реалізації.

    Об'єктивність оцінювання роботи ДНЗ забезпечується всебічним аналізом якісних і кількісних показників. Оцінка й аналіз діяльності ДНЗ проводиться в динаміці з урахуванням змін, що відбулися з часу попередньої атестації.

    Структура Критеріїв складається з таких розділів:

    I. Організація навчально-виховного процесу.

    II. Результативність навчально-виховного процесу.

    III. Окремі питання управління дошкільним навчальним закладом.

    Кожний розділ сформований за відповідними критеріями, які визначають рівень організації, результативності навчально-виховного процесу в навчальному закладі та окремі питання управління дошкільним навчальним закладом. Інформація для визначення балів за показниками отримується шляхом проведення анкетувань (А), бесід (Б), спостережень (С), аналізу документів (Д).

    Загальний висновок щодо результатів державної атестації дошкільного навчального закладу здійснюється на підставі набраної суми балів, визначеної у колонці "Норми оцінювання" Критеріїв, з кожного пункту розділів, з урахуванням їх коефіцієнту вагомості.

    Водночас, враховуючи важливість пункту 1 "Організаційно-правові засади діяльності ДНЗ", виконання яких є обов'язковим для всіх типів закладів, за кожну відповідь "ні — 0" навчальний заклад отримує " — 10 балів" до загальної суми.

    У випадку набрання сумарної кількості балів 550 і більше ДНЗ вважається "атестованим з відзнакою", в межах 370 — 549 балів — "атестованим", в межах 190 — 369 балів — "атестованим умовно", 189 балів і менше — "неатестованим".

    Відповідно до Порядку державної атестації( z0678-01 ), атестованому навчальному закладу видається свідоцтво встановленого зразка.

    Органам управління освітою, на які покладається проведення атестації дошкільних навчальних закладів, доцільно розглянути розроблені Критерії на засіданні регіональної експертної ради з питань ліцензування та атестації та затвердити їх в установленому порядку.

    З урахуванням типів ДНЗ, специфіки соціально-економічних умов регіону, стартових можливостей роботи конкретних навчальних закладів, місцеві органи управління освітою можуть вносити до Критеріїв обґрунтовані зміни і доповнення за погодженням з Державною інспекцією навчальних закладів України.

    Критерії можуть використовуватись також для самооцінки освітньої діяльності дошкільних навчальних закладів.

    Орієнтовні критерії оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів

    N п/п

    Критерії

    Спосіб визначення

    Показники діяльності ДНЗ, питання, що підлягають аналізу

    Норми оцінювання

    Форми і методи збору інформації

    Коефіцієнт значимості

    Рівень освітньої діяльності

    Високий

    Достатній

    Середній

    Низький

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

  3. 10
  4. 11
  5.  

    Розділ I. Організація навчально-виховного процесу

     

     

     

     

     

     

     

     

    1. Організаційно-правові засади діяльності ДНЗ

     

     

     

     

     

     

     

    1.1.

    Нормативно-правове забезпечення діяльності ДНЗ

    Експертна оцінка

     

    Оцінка визначається за сумою балів по підпунктах: за 11 — 12 набраних балів оцінка — 10; 8 — 9 балів — 7; 6 — 7 балів — 4; 5 балів і менше — 0

    С Д

    1

  6. 10
  7. 7

    4

    0

     

     

     

    Наявність статуту та відповідність його вимогам законодавства

    Так — 2 бала, частково — 1, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Наявність документів державної реєстрації та відповідність їх вимогам законодавства; відповідність умов надання освітніх послуг, заявленим у ліцензії (для приватних)

    Так — 2 бала, частково — 1, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Наявність дозволів органів державного нагляду санітарно-епідеміологічної служби, пожежної охорони, інспекції з охорони праці) на здійснення освітньої діяльності (для приватних)

    Так — 2 бала, частково — 1, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Відповідність режиму роботи ДНЗ вимогам законодавства та типу ДНЗ

    Так — 1 бал, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Наявність Акта готовності ДНЗ до нового навчального року

    Так — 1 бал, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Наявність Акта на право постійного користування земельною ділянкою

    Так — 1 бал, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Наявність відповідно до вимог затвердженого та погодженого плану роботи на навчальний рік та оздоровчий період

    Так — 1 бал, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Відповідність навчальних програм ДНЗ Переліку навчальних програм та навчально-методичних посібників, що можуть бути використані в дошкільному навчальному закладі, затвердженому МОН (для авторських або експериментальних — відповідність здійснення установленому порядку)

    Так — 1 бала, ні — 0

    Д Б

     

     

     

     

     

    Наявність затвердженого та погодженого штатного розпису, його відповідність вимогам законодавства

    Так — 1 бала, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    1.2.

    Формування дитячого контингенту

    Експертна оцінка

     

    Оцінка визначається за сумою балів по підпунктах за 8 набраних балів оцінка — 10; 6 — 7 балів — 7; 5 — 6 балів — 4; 4 балів і менше — 0

    С Д

    1

  8. 10
  9. 7

    4

    0

     

     

     

    Дотримання вимог законодавства під час організації прийому дітей

    Так — 2 бала, частково -1, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Дотримання вимог законодавства щодо наповнюваності груп

    Так — 2 бала, частково -1, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Дотримання вимог законодавства під час переведення дітей з однієї вікової групи до іншої

    Так — 2 бала, частково -1, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

    Дотримання вимог законодавства при відрахуванні дітей

    Так — 2 бала, частково -1, ні — 0

    С Д

     

     

     

     

     

     

    2. Кадрове забезпечення

     

     

     

     

     

     

     

    2.1.

    Укомплектованість ДНЗ педагогічними кадрами (відповідно до штатного розпису)

      

    Кв — кількість вакансій педагогічних працівників; К — кількість наявних педагогічних працівників

    Відсоток забезпечення ДНЗ педпрацівниками: 95 — 100 % — 10 — 12; 89 — 94 % — 7 — 9; 83 — 88 % — 4 — 6; 82 % і менше — 0 — 3

    Д

    2

  10. 12 — 10
  11. 9 — 7
  12. 6 — 4
  13. 3 — 0
  14. 2.2.

    Укомплектованість ДНЗ працівниками (крім педагогічних)

      

    Кпр- кількість працівників ДНЗ (крім педагогічних); Квп- кількість працівників (крім педагогічних)

    Відсоток забезпечення ДНЗ педпрацівниками: 90 — 100 % — 10 — 12; 80 — 89 % — 7 — 9; 79 — 70 % — 4 — 6; 69 % і менше — 0 — 3

    Д

    1

  15. 12 — 10
  16. 9 — 7
  17. 6 — 4
  18. 3 — 0
  19. 2.3.

    Плинність педагогічних кадрів (за останні 3 роки)

      

    Кпк — кількість педагогічних працівників, звільнених із ДНЗ; К — середнє арифметичне кількості педагогічних працівників

    Відсоток основних педагогічних працівників, які залишили ДНЗ: 11 % і менше — 10 — 12; 12 — 20 % — 7 — 9; 21 — 29 % — 4 — 6; 30 % і більше — 0 — 3

    Д

    1

  20. 12 — 10
  21. 9 — 7
  22. 6 — 4
  23. 3 — 0
  24. 2.4.

    Якісний склад педагогічних працівників

      

    Квк — кількість педагогічних працівників вищої та I кваліфікаційної категорій; К — кількість педагогічних працівників

    Відсоток педагогічних працівників з вищою та I кваліфікаційною категорією: 60 % і більше — 10 — 12; 50 — 59 % — 7 — 9; 40 — 49 % — 4 — 6; 39 % і менше — 0 — 3

    Д

    1

  25. 12 — 10
  26. 9 — 7
  27. 6 — 4
  28. 3 — 0
  29. 2.5.

    Атестація педагогічних працівників, медперсоналу

      

    КА — кількість педагогічних працівників, медперсоналу які вчасно пройшли атестацію; К — кількість педагогічних працівників та медперсоналу

    Відсоток педагогічних працівників, які вчасно пройшли атестацію: 98 — 100 % — 10; 95 — 97 % — 7; 91 — 94 % — 4; 90 % і менше — 0

    Д

    1

  30. 10
  31. 7

    4

    0

    2.6.

    Підвищення кваліфікації педагогічних працівників

      

    Кк — кількість педпрацівників, які вчасно пройшли курсову перепідготовку; К — кількість педагогічних працівників

    Відсоток педагогічних працівників, які вчасно пройшли курсову перепідготовку: 95 — 100 % — 10 — 12; 89 — 94 % — 7 — 9; 83 — 88 % — 4 — 6; 92 % і менше — 0 — 3

    Д

    1

  32. 12 — 10
  33. 9 — 7
  34. 6 — 4
  35. 3 — 0
  36. 2.7.

    Ефективність використання педпрацівниками технічних засобів навчання у навчально-виховному процесі

      

    Кік — кількість педпрацівників, які використовують ТЗН для здійснення навчально-виховного процесу (за експертною оцінкою); К — кількість педагогічних працівників

    Відсоток педагогічних працівників, які використовують ТЗН для здійснення НВП: 80 % і більше — 10 — 12; 60 — 79 % — 7 — 9; 40 — 59 % — 4 — 6; 39 % і менше — 0 — 3

    Д Б С

    1

  37. 12 — 10
  38. 9 — 7
  39. 6 — 4
  40. 3 — 0
  41. 2.8.

    Заохочення працівників

    Експертна оцінка

    - Подяки; — почесні грамоти; — звання, державні нагороди

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — нагородження грамотами, подяками (рівень ДНЗ) — 0 — 4 — грамотами, подяками (рівень місцевих та центральних органів управління освітою) — 0 — 4; — звання, державні нагороди — 0 — 4

    Д Б

    1

  42. 12 — 10
  43. 9 — 7
  44. 6 — 4
  45. 3 — 0
  46. 2.9.

    Організація роботи з молодими спеціалістами

    Експертна оцінка

     

  47. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  48. Д Б

    1

  49. 12 — 10
  50. 9 — 7
  51. 6 — 4
  52. 3 — 0
  53. 2.10.

    Організація методичної роботи

    Експертна оцінка

    - організація роботи та наповнення методичного кабінету; — стан надання методичної допомоги педпрацівникам; — участь працівників ДНЗ у заходах центральних та місцевих органів управління освітою

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — організаційні заходи щодо створення системи методичної роботи — 0 — 3; — виконання планів роботи методкабінету — 0 — 3; — стан надання методичної допомоги педпрацівникам — 0 — 3; — участь у заходах центральних та місцевих органів управління освітою — 0 — 3

    А Б Д

    2

  54. 12 — 10
  55. 9 — 7
  56. 6 — 4
  57. 3 — 0
  58. 2.11.

    Організація інноваційної діяльності ДНЗ

    Експертна оцінка

    Освітні інновації, що впроваджуються у навчально-виховний процес ДНЗ

    Впровадження на рівні (залежно від кількості): загальнодержавному — 10 — 12; обласному — 7 — 9; районному (міському) — 4 — 6; навчального закладу — 0 — 3

    Д Б

    1

  59. 12 — 10
  60. 9 — 7
  61. 6 — 4
  62. 3 — 0
  63. 2.12.

    Проходження медичного огляду працівниками ДНЗ

    Експертна оцінка

    - Проходження медичного огляду працівниками; — Медичні книжки працівників

  64. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  65. Д

    1

  66. 12 — 10
  67. 9 — 7
  68. 6 — 4
  69. 3 — 0
  70. 2.13.

    Забезпечення соціально-психологічного супроводу учасників навчально-виховного процесу

    Експертна оцінка

    - Наявність практичного психолога відповідно до нормативів — дієвість і результативність його роботи

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — відсутність практичного психолога — 0 балів; — наявність практичного психолога — 2 бали; — відповідність кількості посад нормативам — 0 — 4; — дієвість і результативність роботи — 0 — 6

    Д С

    2

  71. 12 — 10
  72. 9 — 7
  73. 6 — 4
  74. 3 — 0
  75.  

    3. Матеріально-технічна та навчально-методична база

     

     

     

     

     

     

     

    3.1.

    Загальний стан території, приміщень (крім харчоблоку), їх відповідність санітарно-гігієнічним нормам

    Експертна оцінка

    - Санітарно-гігієнічний та технічний стан приміщень, їх безпека; — санітарно-гігієнічний стан території

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — санітарно-гігієнічний стан приміщень — 0 — 4; — технічний стан приміщень — 0 — 4; — санітарно-гігієнічний стан- 0 — 4

    С Д

    1

  76. 12 — 10
  77. 9 — 7
  78. 6 — 4
  79. 3 — 0
  80. 3.2.

    Забезпечення спортивного та музичного залів, групових приміщень обладнанням відповідно до Типового переліку

      

    Рок — кількість наявного обладнання (відповідно до Типового переліку); Рк — кількість обладнання визначеного Типовим переліком

    Відсоток забезпечення ДНЗ обладнанням: 90 % і більше — 10 — 12; 75 — 89 % — 7 — 9; 60 — 74 % — 4 — 6; 59 % і менше — 0 — 3

    Д Б С

    2

  81. 12 — 10
  82. 9 — 7
  83. 6 — 4
  84. 3 — 0
  85. 3.3.

    Естетичне оформлення приміщень та упорядкованість надвірних споруд, території

    Експертна оцінка

     

  86. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  87. С

    1

  88. 12 — 10
  89. 9 — 7
  90. 6 — 4
  91. 3 — 0
  92. 3.4.

    Забезпечення навчально-наочними посібниками та іграшками (далі — НПІ) відповідно до Типового переліку

      

    Рнк — кількість наявних НПІ (відповідно до Типового переліку); Рк — кількість НПІ визначеного Типовим переліком

    Відсоток забезпечення НПІ: 97 % і більше — 12 — 10; 93 — 96 % — 9 — 7; 90 — 92 % — 6 — 4; 89 % і менше — 3 — 0

    Д

    2

  93. 12 — 10
  94. 9 — 7
  95. 6 — 4
  96. 3 — 0
  97. 3.5.

    Забезпечення технічними засобами навчання

    Експертна оцінка

     

  98. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  99. Д Б С

    1

  100. 12 — 10
  101. 9 — 7
  102. 6 — 4
  103. 3 — 0
  104. 3.6.

    Створення умов (відповідно до потреб) для ранньої корекційної та лікувально-відновлювальної роботи для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку

    Експертна оцінка

    - кадрове забезпечення; — наявність засобів навчання та реабілітації; — наявність засобів індивідуальної корекції; — спеціальні начальні програми, підручники, посібники; — наявність приміщень спеціального призначення, кабінетів для здійснення корекційного навчання

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — кадрове забезпечення санітарно-гігієнічний стан приміщень — 0 — 3; — засобів навчання — 0 — 3; — начальні програми, підручники, посібники — 0 — 3; — кабінети — 0 — 3

    Д С Б

    1

  105. 12 — 10
  106. 9 — 7
  107. 6 — 4
  108. 3 — 0
  109.  

    4. Організація харчування дітей

     

     

     

     

     

     

     

    4.1.

    Відповідність стану харчоблоку та допоміжних приміщень санітарно-гігієнічним нормам

    Експертна оцінка

     

  110. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  111. Д С

    1

  112. 12 — 10
  113. 9 — 7
  114. 6 — 4
  115. 3 — 0
  116. 4.2.

    Дотримання норм харчування у дошкільному навчальному закладі

    Експертна оцінка

     

  117. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  118. Д С

    1

  119. 12 — 10
  120. 9 — 7
  121. 6 — 4
  122. 3 — 0
  123. 4.3.

    Сформованість культурно-гігієнічних навичок дітей під час організації харчування

    Експертна оцінка

    - Сервірування столу згідно з меню та збирання дітьми використаного посуду; — миття рук перед вживанням їжі і після; — вміння дітьми користуватися серветкою, та столовими приборами (згідно з вимогами навчальної програми); — чергувати у групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу (фартушки, косинки або ковпаки)

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — сервірування столу — 0 — 3; — миття рук — 0 — 3; — вміння користуватися серветкою, та столовими приборами — 0 — 3; — чергування 0 — 3

    Б С

    1

  124. 12 — 10
  125. 9 — 7
  126. 6 — 4
  127. 3 — 0
  128. 4.4.

    Ведення документації з питань організації харчування дітей

    Експертна оцінка

     

  129. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  130. Д

    1

  131. 12 — 10
  132. 9 — 7
  133. 6 — 4
  134. 3 — 0
  135. 4.5.

    Контроль за організацією та якістю харчування

    Експертна оцінка

    - контроль за вітамінізацією страв, за закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, правильністю зберігання, дотриманням термінів реалізації продуктів

  136. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  137. Д С

    1

  138. 12 — 10
  139. 9 — 7
  140. 6 — 4
  141. 3 — 0
  142.  

    5. Медичне обслуговування дітей

     

     

     

     

     

     

     

    5.1.

    Наявність медичного кабінету (відповідного обладнання). Ведення документації з питань медичного обслуговування дітей відповідно до нормативно-правових документів

    Експертна оцінка

     

  143. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  144. Д Б С

    1

  145. 12 — 10
  146. 9 — 7
  147. 6 — 4
  148. 3 — 0
  149. 5.2.

    Здійснення медичного супровіду дітей, надання їм у разі потреби невідкладної медичної допомоги тощо

    Експертна оцінка

     

  150. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  151. Д Б

    1

  152. 12 — 10
  153. 9 — 7
  154. 6 — 4
  155. 3 — 0
  156. 5.3.

    Стан дотримання протиепідемічного та температурного режимів

    Експертна оцінка

     

  157. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  158. Д Б

    1

  159. 12 — 10
  160. 9 — 7
  161. 6 — 4
  162. 3 — 0
  163. 5.4.

    Санітарно-просвітницька робота з дітьми, їх батьками та персоналом

    Експертна оцінка

     

  164. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  165. Д Б С

    1

  166. 12 — 10
  167. 9 — 7
  168. 6 — 4
  169. 3 — 0
  170. 5.5.

    Спільна робота медичного персоналу та педагогів щодо фізичного розвитку дітей

    Експертна оцінка

     

  171. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  172. Д Б С

    1

  173. 12 — 10
  174. 9 — 7
  175. 6 — 4
  176. 3 — 0
  177.  

     

     

     

    Підсумковий показник оцінювання за I розділом

     

     

  178. 426 — 360
  179. 318 — 252
  180. 210 — 144
  181. 99 — 0
  182.  

    Розділ II. Результативність навчально-виховного процесу

     

     

     

     

     

     

     

     

    1. Інваріантна та варіативна частини змісту дошкільної освіти (за освітніми лініями)

     

     

     

     

     

     

     

    1.

    "Особистість дитини"

    Експертна оцінка

     

  183. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  184. С Б

    1

  185. 12 — 10
  186. 9 — 7
  187. 6 — 4
  188. 3 — 0
  189. 2.

    "Дитина в соціумі"

    Експертна оцінка

     

  190. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  191. С Б

    1

  192. 12 — 10
  193. 9 — 7
  194. 6 — 4
  195. 3 — 0
  196. 3.

    "Дитина у природному довкіллі"

    Експертна оцінка

     

  197. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  198. С Б

    1

  199. 12 — 10
  200. 9 — 7
  201. 6 — 4
  202. 3 — 0
  203. 4.

    "Дитина у світі культури"

    Експертна оцінка

     

  204. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  205. С Б

    1

  206. 12 — 10
  207. 9 — 7
  208. 6 — 4
  209. 3 — 0
  210. 5.

    "Гра дитини"

    Експертна оцінка

     

  211. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  212. С Б

    1

  213. 12 — 10
  214. 9 — 7
  215. 6 — 4
  216. 3 — 0
  217. 6.

    "Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі"

    Експертна оцінка

     

  218. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  219. С Б

    1

  220. 12 — 10
  221. 9 — 7
  222. 6 — 4
  223. 3 — 0
  224. 7.

    Освітня лінія "Мовлення дитини"

    Експертна оцінка

     

  225. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  226. С Б

    1

  227. 12 — 10
  228. 9 — 7
  229. 6 — 4
  230. 3 — 0
  231. 8.

    Забезпеченість варіативної складової змісту дошкільної освіти

    Експертна оцінка

     

  232. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  233. Д С Б

    1

  234. 12 — 10
  235. 9 — 7
  236. 6 — 4
  237. 3 — 0
  238.  

    2. Організація свят, виховних та спортивно-масових заходів

     

     

     

     

     

     

     

    1.

    Організація свят та виховних заходів

    Експертна оцінка

    - відповідність тематики і змісту заходів сезонності у природі; — наявність сценаріїв для кожної групи; — наявність атрибутів для організації спортивних і музичних свят; — наявність та стан костюмів для дітей та вихователів

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — зміст і тематика заходів — 0 — 3; — сценарії — 0 — 3; — атрибутика — 0 — 3; — костюми — 0 — 3

    Д С Б

    1

  239. 12 — 10
  240. 9 — 7
  241. 6 — 4
  242. 3 — 0
  243. 2.

    Організація спортивно-масових заходів

    Експертна оцінка

    - відповідність тематики і змісту заходів сезонності у природі; — наявність атрибутів для організації спортивних свят

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — зміст і тематика заходів — 0 — 6; — атрибутика — 0 — 6

    Д С Б

    1

  244. 12 — 10
  245. 9 — 7
  246. 6 — 4
  247. 3 — 0
  248.  

     

     

     

    Підсумковий показник оцінювання за II розділом

     

     

  249. 120 — 100
  250. 90 — 70
  251. 60 — 40
  252. 30 — 0
  253.  

    Розділ III. Окремі питання управління дошкільним навчальним закладом

     

     

     

     

     

     

     

    1.

    План розвитку ДНЗ, планування його діяльності відповідно до вимог законодавства

    Експертна оцінка

    - план розвитку ДНЗ; — відповідність планів роботи на навчальний рік та оздоровчий період завданням дошкільної освіти

  254. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  255. Б Д

    1

  256. 12 — 10
  257. 9 — 7
  258. 6 — 4
  259. 3 — 0
  260. 2.

    Внутрішній контроль, аналіз усіх напрямів діяльності ДНЗ та звітування

    Експертна оцінка

    - щоденник внутрішнього контролю; — матеріали щорічного звітування керівника закладу

  261. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  262. Б Д

    1

  263. 12 — 10
  264. 9 — 7
  265. 6 — 4
  266. 3 — 0
  267. 3.

    Ведення ділової документації

    Експертна оцінка

  268. відповідність ведення ділової документації вимогам нормативно-правових актів
  269. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  270. Д

    1

  271. 12 — 10
  272. 9 — 7
  273. 6 — 4
  274. 3 — 0
  275. 4.

    Організація роботи щодо виявлення, підтримки та розвитку обдарованості, природних нахилів і здібностей дітей

    Експертна оцінка

    - організація діяльності ДНЗ за пріоритетними напрямами

  276. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  277. С Д

    2

  278. 12 — 10
  279. 9 — 7
  280. 6 — 4
  281. 3 — 0
  282. 5.

    Діяльність педагогічної ради

    Експертна оцінка

    - склад педагогічної ради; — кількість засідань, що проводяться на рік; — тематика засідань; — рішення, що ухвалюються; — наявність наказів керівника на виконання рішень педагогічної ради; — стан контролю за виконанням рішень педагогічної ради

    - забезпечується відповідність діяльності педради вимогам законодавства, простежується системність в роботі, конкретність рішень, позитивний вплив на вирішення завдань та проблем ДНЗ — 10 — 12; — наявність незначних недоліків, що істотно не впливають на результати роботи — 7 — 9; — наявність значних недоліків і порушень вимог законодавства — 4 — 6; — наявність порушень вимог законодавства, бездіяльність — 0 — 3

    С Д

    1

  283. 12 — 10
  284. 9 — 7
  285. 6 — 4
  286. 3 — 0
  287. 6.

    Суспільний рейтинг ДНЗ

      

    Експертна оцінка

    Сз — кількість скарг громадян щодо діяльності ДНЗ, які надійшли до його керівництва, органів управління освітою (за останні три роки); Св — кількість вирішених по суті або об'єктивно відхилених Сайт ДНЗ, своєчасність його оновлення

    Відсоток вирішених по суті скарг громадян: 80 % і більше — 8 — 10; 60 — 79 % — 5 — 7; 40 — 59 % — 2 — 4; 39 % і менше — 0 — 1 Наявність сайту ДНЗ, своєчасність його оновлення — 0 — 2

    А Б Д С

    1

  288. 12 — 10
  289. 9 — 7
  290. 6 — 4
  291. 3 — 0
  292. 7.

    Організація роботи з батьками

    Експертна оцінка

    - Наявність інформаційного куточку для батьків у кожній групи, своєчасність його оновлення; — проведення заходів за участю батьків, їх періодичність, відповідність плану роботи; — план та періодичність роботи консультпункту

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — інформаційний куточок для батьків, своєчасність його оновлення — 0 — 4; — проведення заходів за участю батьків — 0 — 4; — якість роботи консультпункту — 0 — 4

    Д Б С

    1

  293. 12 — 10
  294. 9 — 7
  295. 6 — 4
  296. 3 — 0
  297. 8.

    Забезпечення гнучкого режиму роботи груп (за бажанням батьків)

    Експертна оцінка

    Організація різнотривалого перебування дітей, чергових груп у вихідні дні тощо

  298. високий рівень — 12 — 10 достатній — 9 — 7 середній — 6 — 4 низький — 3 — 0
  299. Д Б

    1

  300. 12 — 10
  301. 9 — 7
  302. 6 — 4
  303. 3 — 0
  304. 9.

    Дотримання вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці працівників та вихованців (за 3 останні роки)

      

    Експертна оцінка

    Стр — к-сть дітей та працівників, які отримали травми перебуваючи в ДНЗ; У — середнє арифметичне загальної кількості дітей та працівників Стан дотримання вимог щодо охорони праці та безпеки життєдіяльності

    З урахуванням динаміки: 0,5 % і менше — 10 — 12; 1 — 2 % — 7 — 9; 3 — 4 % — 4 — 6; 4 % і більше — 3 — 1. У разі грубих порушень вимог законодавства щодо охорони праці та життєдіяльності дітей та працівників — 0

    Д Б С

    2

  305. 12 — 10
  306. 9 — 7
  307. 6 — 4
  308. 3 — 0
  309. 10.
  310. Стан роботи щодо усунення порушень вимог законодавства і недоліків у роботі, виявлених під час попереднього заходу державного контролю (атестації, інспектування)

    Експертна оцінка

    - Наявність плану заходів щодо усунення порушень вимог законодавства і недоліків у роботі, відповідність його акта за результатами атестації, державного інспектування: повнота, конкретність, реальність встановлення строків виконання та визначення відповідальних тощо; — стан виконання вищезазначеного плану заходів. За відсутності — 12 балів

    - забезпечується реалізація плану заходів та діяльності ДНЗ відповідно вимогам законодавства, простежується системність в роботі, конкретність та вчасність прийняття рішень — 10 — 12; — наявність незначних недоліків, що істотно не впливають на результати роботи — 7 — 9; — наявність значних недоліків і порушень вимог законодавства — 4 — 6; — наявність значних порушень вимог законодавства, відсутність плану заходів або його не відповідність акту атестації, державного інспектування — 0 — 3

    А Б Д С

    1

  311. 12 — 10
  312. 9 — 7
  313. 6 — 4
  314. 3 — 0
  315.  

     

     

     

    Підсумковий показник оцінювання за III розділом

     

     

  316. 144 — 120
  317. 108 — 84
  318. 72 — 48
  319. 36 — 0
  320. Голова Державної інспекції навчальних закладів України

    М. Ф. Гончаренко

    Додаток 2 до наказу Міністерства освіти і науки України 17.06.2013  № 772

    ОРІЄНТОВНІ КРИТЕРІЇ оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів

    Пояснювальна записка

    Орієнтовні критерії оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів (далі — Критерії) розроблені відповідно до вимог Законів України "Про освіту"( 1060-12 ), "Про загальну середню освіту"( 651-14 ), Положення про загальноосвітній навчальний заклад( 778-2010-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 778, Порядку( z0678-01 ) державної атестації загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів( z0678-01 ), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 24.07.2001 № 553 (у редакції, що затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 16.08.2004 № 658), зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 31 серпня 2004 р. за № 1071/9670, Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти( z0566-11 ), затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 13.04.2011 № 329, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 11 травня 2011 р. за № 566/19304, інших нормативних актів у галузі загальної середньої освіти, з урахуванням вітчизняного і зарубіжного досвідів щодо здійснення контролю та оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів (далі — ЗНЗ).

    Відповідно до ст. 40 Закону України "Про загальну середню освіту"( 651-14 ) Державний контроль за діяльністю ЗНЗ незалежно від підпорядкування, типів і форм власності здійснюється з метою забезпечення реалізації єдиної державної політики в сфері загальної середньої освіти.

    Атестація — основна форма державного контролю, спрямована на визначення ефективності роботи загальноосвітнього навчального закладу відповідно до державних стандартів, результативності навчально-виховного процесу, аналізу потенційних можливостей навчального закладу та ступеня їх реалізації.

    Основним призначенням Критеріїв є оцінка діяльності ЗНЗ під час його державної атестації. Розроблені Критерії є результатом доопрацювання Орієнтовних критеріїв оцінки діяльності загальноосвітніх навчальних закладів ( v0099290-05 ), затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 14.02.2005 № 99, що пройшли апробацію у навчальних закладах всіх регіонів країни. Під час доопрацювання Критеріїв враховувалися вимоги законодавства України в галузі загальної середньої освіти, досвід місцевих органів управління освітою з проведення атестації навчальних закладів в частині удосконалення та уточнення показників освітньої діяльності закладу, норм та способів їх оцінювання.

    Особливу увагу під час роботи звернуто на забезпечення верифікації методології оцінювання, його об'єктивності та відкритості. А також на необхідність мінімізації навантаження на загальноосвітній навчальний заклад у зв'язку з проведенням такого оцінювання (планується створення відповідної автоматизованої системи). Критерії сприятимуть більш повному відображенню можливостей та результатів роботи ЗНЗ відповідно до вимог чинного законодавства України в галузі освіти.

    Об'єктивність оцінювання діяльності загальноосвітнього навчального закладу забезпечується всебічним аналізом показників (якісних і кількісних) його роботи, оцінка й аналіз яких здійснюється протягом певного періоду.

    Наявність у Критеріях пунктів 1.12 "Дотримання окремих нормативів щодо забезпечення ЗНЗ", 2.25 "Стан виконання окремих завдань щодо організації навчально-виховного процесу" (з відповідними підпунктами) дасть змогу в повній мірі визначити вихідні умови організації навчально-виховного процесу, стан дотримання навчальним закладом вимог основних нормативно-правових актів.

    Згідно з Критеріями передбачається визначення комплексної оцінки діяльності загальноосвітнього навчального закладу (як правило за 3 останні роки), що включає оцінювання ресурсного забезпечення, основних процесів, що відбуваються у ЗНЗ, їхніх результатів, а також окремих питань управління. Тому Критерії згруповано за відповідними тематичними розділами.

    За наслідками атестації (атестаційної експертизи) встановлюється рівень освітньої діяльності навчального закладу: "високий", "достатній", "середній", "низький", на підставі якого виноситься відповідне рішення про визнання загальноосвітнього навчального закладу "атестованим з відзнакою", "атестованим", "атестованим умовно" чи "неатестованим".

    Орієнтовні критерії визначаються у балах від максимально можливих значень відповідних показників, що відповідають високому рівню освітньої діяльності.

    Загальний висновок щодо результатів атестації загальноосвітнього навчального закладу здійснюється на підставі набраної суми балів, визначеної у колонці "Норми оцінювання" Критеріїв, з кожного пункту розділів, з урахуванням їх коефіцієнту вагомості.

    1. Ресурси та умови для організації діяльності загальноосвітнього навчального закладу (коефіцієнт — 1).

    2. Організація навчально-виховного процесу та забезпечення прав і законних інтересів його учасників (коефіцієнт — 1).

    3. Результативність навчально-виховного процесу (коефіцієнт — 3).

    4. Окремі питання управління загальноосвітнім навчальним закладом (коефіцієнт — 2).

    Водночас, враховуючи важливість пунктів 1.12, 2.25, виконання яких є обов'язковим для всіх типів закладів, за кожну відповідь "ні — 0" навчальний заклад отримує " — 10 балів" до загальної суми.

    У випадку набрання навчальним закладом під час проходження державної атестації сумарної кількості балів 760 і більше ЗНЗ вважається "атестованим з відзнакою", в межах 500 — 759 балів — "атестованим", в межах 260 — 499 балів — "атестованим умовно", 259 балів і менше — "неатестованим".

    Для навчальних закладів І ступеня використовується наступна шкала: 620 балів і більше ЗНЗ вважається "атестованим з відзнакою", в межах 410 — 619 балів — "атестованим", в межах 210 — 409 балів — "атестованим умовно", 209 балів і менше — "неатестованим".

    Відповідно до Порядку державної атестації( z0678-01 ), атестованому закладу видається свідоцтво встановленого зразка.

    Орієнтовні критерії можуть застосовуватися також для самооцінки освітньої діяльності загальноосвітніх навчальних закладів.

    Місцевим органам управління освітою, на які покладається проведення атестації загальноосвітніх навчальних закладів, доцільно розглянути розроблені Критерії на засіданні регіональної експертної ради з питань ліцензування та атестації та затвердити їх в установленому порядку.

    З урахуванням типів ЗНЗ, специфіки соціально-економічних умов регіону, стартових можливостей роботи конкретних навчальних закладів, місцеві органи управління освітою можуть вносити до Критеріїв обґрунтовані зміни і доповнення після відповідного погодження з Державною інспекцією навчальних закладів України.

    Умовні позначення до колонки 6 "Форми і методи збору інформації" Критеріїв:

    А — анкетування;

    К — контрольні випробування (тестування, контрольні роботи, державна підсумкова атестація та ін.);

    Б — бесіда;

    С — спостереження;

    Д — аналіз документації.

    Під час розрахунку показників у колонці 3 "Спосіб визначення" Критеріїв потрібно дотримуватися правила округлення числа до розряду одиниць.

    Орієнтовні критерії оцінювання діяльності загальноосвітніх навчальних закладів

    N п/п

    Критерій

    Спосіб визначення

    Показники діяльності ЗНЗ, питання, що підлягають аналізу

    Норми оцінювання

    Форми і методи збору інформації

    Коефіцієнт значимості показника

    Рівень освітньої діяльності

    Високий

    Достатній

    Середній

    Низький

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

  321. 10
  322. 11
  323. 1. Ресурси та умови для організації діяльності ЗНЗ

     

    1

     

     

     

     

    1.1.

    Загальний стан будівель та приміщень навчального закладу

    Експертна оцінка

    - санітарно-гігієнічний та технічний стан будівель і приміщень, їх безпека, естетика оформлення

    Оцінка визначається за сумою балів по кожному питанню: — санітарно-гігієнічний стан — 0 — 4; — технічний стан — 0 — 4; — естетика оформлення — 1 — 4

    С Д

     

  324. 12 — 10
  325. 9 — 7
  326. 6 — 4
  327. 3 — 1
  328. 1.2.

    Забезпечення ЗНЗ необхідними навчальними площами

      

    Рn — площа приміщень, задіяних для проведення навчальних занять (крім фізкультури та трудового навчання); У — контингент учнів

    Відсоток забезпечення ЗНЗ приміщеннями: 90 % і більше — 10 — 12; 75 — 89 % — 7 — 9; 60 — 74 % — 4 — 6; 59 % і менше — 0 — 3

    С Д

     

  329. 12 — 10
  330. 9 — 7
  331. 6 — 4
  332. 3 — 0
  333. 1.3.

    Забезпечення ЗНЗ навчальними кабінетами, обладнаними відповідно до вимог

      

    Рк — кількість кабінетів, що потрібні для виконання інваріантної складової робочого навчального плану; Рок — кількість навчальних кабінетів, обладнаних відповідно до вимог

    Відсоток забезпечення ЗНЗ паспортизованими навчальними кабінетами: 80 % і більше — 10 — 12; 60 — 79 % — 7 — 9; 40 — 59 % — 4 — 6; 39 % і менше — 0 — 3

    С Д

     

  334. 12 — 10
  335. 9 — 7
  336. 6 — 4
  337. 3 — 0
  338. 1.4.

    Забезпеченість навчально-виховного процесу комп'ютерами

      

    У — контингент учнів; Рк — кількість комп'ютерів, задіяних у навчально-виховному процесі

    Кількість учнів на один комп'ютер 15 осіб і менше — 10 — 12; 16 — 21 особа — 7 — 9; 22 — 27 осіб — 4 — 6; 28 осіб і більше — 0 — 3

    С Д

     

  339. 12 — 10
  340. 9 — 7
  341. 6 — 4
  342. 3 — 0
  343. 1.5.

    Забезпечення учнів та педагогічних працівників навчальною літературою

      

    Іф — бібліотечний фонд навчальної літератури (крім підручників), необхідних для виконання навчальних планів і програм; У — контингент учнів; К — чисельність педагогічних працівників

    Кількість навчальної літератури (крім підручників) на 1 особу: 15 шт. і більше — 10 — 12; 10 — 14 шт. — 7 — 9; 5 — 9 шт. — 4 — 6; 4 шт. і менше — 0 — 3

    А С Д

     

  344. 12 — 10
  345. 9 — 7
  346. 6 — 4
  347. 3 — 0
  348. 1.6.

    Забезпечення фаховими періодичними виданнями для різних напрямів організації навчально-виховного процесу, у тому числі для дітей

    Експертна оцінка

    Фахові періодичні видання (з розрахунку по 1 на кожний різний напрям організації навчально-виховного процесу)

    Кількість підписаних фахових періодичних видань педагогічного спрямування:

    Д

     

  349. 12 — 10
  350. 9 — 7
  351. 6 — 4
  352. 3 — 0
  353. ЗНЗ II — III ступенів > 17 шт. — 10 — 12; 11 — 16 шт. — 7 — 9; 5 — 10 шт. — 4 — 6; 4 шт. і менше — 0 — 3

    ЗНЗ I ступеня > 10 шт. — 10 — 12; 7 — 9 шт. — 7 — 9; 4 — 6 шт. — 4 — 6; 3 шт. і менше — 0 — 3

    1.7.

    Забезпечення навчального закладу педагогічними кадрами

      

    Кв — кількість вакансій педагогічних працівників; К — чисельність педагогічних працівників

    Відсоток забезпечення ЗНЗ педагогічними працівниками: 98 — 100 % — 10 — 12; 95 — 97 % — 7 — 9; 91 — 94 % — 4 — 6; 90 % і менше — 0 — 3

    Д

     

  354. 12 — 10
  355. 9 — 7
  356. 6 — 4
  357. 3 — 0
  358. 1.8.

    Освітній рівень педагогічних працівників

      

    Кво — кількість осіб, які мають вищу педагогічну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем: магістр, спеціаліст; К — чисельність педагогічних працівників

    Відсоток педагогічних працівників з вищою педагогічною освітою за вказаним рівнем: 95 — 100 % — 10 — 12; 90 — 94 % — 7 — 9; 85 — 89 % — 4 — 6; 84 % і менше — 0 — 3

    А Д

     

  359. 12 — 10
  360. 9 — 7
  361. 6 — 4
  362. 3 — 0
  363. 1.9.

    Кваліфікаційний рівень педагогічних працівників

      

    Квк — кількість педагогічних працівників вищої та І кваліфікаційної категорій; К — чисельність педагогічних працівників

    Відсоток педагогічних працівників з вищою та І кваліфікаційною категорією: 60 % і більше — 10 — 12; 50 — 59 % — 7 — 9; 40 — 49 % — 4 — 6; 39 % і менше — 0 — 3

    А Д

     

  364. 12 — 10
  365. 9 — 7
  366. 6 — 4
  367. 3 — 0
  368. 1.10.

    Доступ закладу до Інтернету (у разі наявності відповідних каналів зв'яку)

      

    КП — кількість комп'ютерів підключених до Інтернету; КЗ — кількість комп'ютерів, що перебувають на балансі ЗНЗ (включаючи ноутбуки)

    Відсоток наявних ПК, підключених до Інтернету: 90 % і більше — 10; 70 — 89 % — 7; 50 — 69 % — 4; 49 % і менше — 0

    А С Д

     

  369. 10
  370. 7

    4

    0

    1.11.

    Частка учнів, які навчаються в другу зміну

      

    Узм — кількість учнів, які навчаються у другу зміну; У — контингент учнів

    Відсоток учнів, які навчаються в другу зміну: 1 % і менше — 10 — 12; 2 — 7 % — 7 — 9; 8 — 19 % — 4 — 6; 20 % і більше — 0 — 3

    С Д

     

  371. 12 — 10
  372. 9 — 7
  373. 6 — 4
  374. 3 — 0
  375. 1.12.

    Дотримання окремих нормативів щодо забезпечення ЗНЗ

    Експертна оцінка (по 1 балу за позитивну відповідь по кожному із підпунктів)

     

    Оцінка визначається за сумою балів по підпунктах 1.12.1 — 1.12.19: за 18 — 19 набраних балів оцінка — 10; за 16 — 17 балів — 7; за 14 — 15 балів — 4; за 13 балів і менше — 0

    С Д

     

  376. 10
  377. 7

    4

    0

    1.12.1.

    Наявність кімнати для керівника ЗНЗ

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.2.

    Наявність кімнати для педагогічних працівників

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.3.

    Наявність пандуса у ЗНЗ

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.4.

    Наявність актової зали

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.5.

    Наявність спортивної зали

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.6.

    Наявність обладнаного спортивного майданчика для проведення занять з фізичної культури

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.7.

    Наявність класів (майстерні) для трудового навчання (технологій) відповідно до робочого навчального плану

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.8.

    Наявність бібліотеки

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.9.

    Наявність читального залу

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.10.

    Наявність медичного працівника

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.11.

    Наявність обладнаного робочого місця медичного працівника (при кількості учнів у ЗНЗ >30 осіб)

    Так — 1 бал, ні — 0

    При кількості учнів у ЗНЗ <30 осіб виставляється — 1 бал

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.12.

    Наявність діючих внутрішніх туалетів

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.13.

    Наявність окремих туалетів для дівчаток та хлопчиків (за наявності в ЗНЗ більше 10 учнів однієї статі)

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.14.

    Наявність їдальні

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.15.

    Наявність приміщення для спеціалістів, технічного персоналу (при кількості учнів у ЗНЗ >30 осіб)

    Так — 1 бал, ні — 0

    При кількості учнів у ЗНЗ <30 осіб виставляється — 1 бал.

     

    С

     

     

     

     

     

    1.12.16.

    Наявність Акта на право постійного користування земельною ділянкою

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С Д

     

     

     

     

     

    1.12.17.

    Відповідність установчих документів ЗНЗ чинному законодавству про освіту

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С Д

     

     

     

     

     

    1.12.18.

    Наявність навчально-дослідної земельної ділянки, теплиці і т. д.

    Так — 1 бал, ні — 0

     

     

    С Д

     

     

     

     

     

    1.12.19.

    Середня наповнюваність класів. Для ЗНЗ, у:

    С Д

  378. сільській місцевості -
  379. 5 — 30 учнів — 1 бал, <5 чи >30 учнів — 0;
  380.   

      

      

      

      

      

  381. міській місцевості -
  382. < 30 учнів — 1 бал, > 30 учнів — 0.

      

    Загалом по розділу 1

      

      

  383. 140 — 130
  384. 104 — 84
  385. 68 — 48
  386. 30 — 0
  387.   

    2. Організація навчально-виховного процесу та забезпечення прав і законних інтересів його учасників

      

    1

      

      

      

      

    2.1.

    Стан виконання складових змісту загальної середньої освіти

    S — сумарна кількість годин усіх складових відповідних Типових навчальних планів; В, І — сумарна кількість годин відповідно варіативної та інваріантної складової робочого навчального плану

    Відсоток використання складової: 100 % — 10; 97 — 99 % — 7; 95 — 96 % — 4; 94 % і менше — 0

    Д

      

  388. 10
  389. 7

    4

    0

    2.2.

    Охоплення учнів 10 — 11-х класів профільним навчанням (крім універсального профілю) (за останні 3 роки)

    Упф — середня арифметична кількість учнів 10 — 11-х класів, охоплених профільним навчанням (крім універсального профілю); Ус — середня арифметична загальна кількість учнів 10 — 11-х класів

    Відсоток учнів 10 — 11-х класів, охоплених профільним навчанням: 80 % і більше — 10 — 12; 60 — 79 % — 7 — 9; 40 — 59 % — 4 — 6; 39 % і менше — 0 — 3

    А Д

      

  390. 12 — 10
  391. 9 — 7
  392. 6 — 4
  393. 3 — 0
  394. 2.3.

    Охоплення учнів 8 — 9-х класів допрофільною підготовкою (у тому числі поглибленим вивченням окремих предметів) (за останні 3 роки)

    Упг — середня арифметична кількість учнів 8 — 9-х класів, охоплених допрофільною підготовкою, поглибленим вивченням окремих предметів; Ус — середня арифметична загальна кількість учнів 8 — 9-х класів

    Відсоток учнів 8 — 9-х класів, охоплених допрофільною підготовкою, поглибленим вивченням предметів: 50 % і більше — 10 — 12; 30 — 49 % — 7 — 9; 10 — 29 % — 4 — 6; 9 % і менше — 0 — 3

    А Д

      

  395. 12 — 10
  396. 9 — 7
  397. 6 — 4
  398. 3 — 0
  399. 2.4.

    Охоплення учнів позашкільною освітою (за останні 3 роки)

    Дг — середня арифметична кількість дітей, охоплених позашкільною освітою; У — середня арифметична загальна кількість учнів

    Відсоток учнів, охоплених позашкільною освітою: 70 % і більше — 10 — 12; 50 — 69 % — 7 — 9; 30 — 49 % — 4 — 6; 29 % і менше — 0 — 3

    А Б Д

      

  400. 12 — 10
  401. 9 — 7
  402. 6 — 4
  403. 3 — 0
  404. 2.5.

    Залучення дітей соціально незахищених категорій до позашкільної освіти

    Уоп — кількість учнів зазначених категорій, охоплених позашкільною освітою; Ус — кількість учнів, зазначених категорій

    Відсоток дітей зазначених категорій, охоплених позашкільною освітою: 80 % і більше — 10 — 12; 60 — 79 % — 7 — 9; 40 — 59 % — 4 — 6; 39 % і менше — 0 — 3

    Д Б С

      

  405. 12 — 10
  406. 9 — 7
  407. 6 — 4
  408. 3 — 0
  409. 2.6.

    Частка випускників 9-х класів, які продовжують навчання для здобуття повної загальної середньої освіти (крім ЗНЗ I ступеня, III ступеня)

    Унп — кількість випускників 9-х класів, які не продовжують навчання для здобуття повної загальної середньої освіти; Уод — чисельність випускників 9 класу

    Відсоток учнів 9-х класів, які продовжують здобувати повну загальну середню освіту: 100 % — 10; 98 — 99 % — 7; 96 — 97 % — 4; 95 % і менше — 0

    А Б С Д

      

  410. 10
  411. 7

    4

    0

    2.7.

    Частка учнів, які скоїли правопорушення під час навчально-виховного процесу (за останні 3 роки)

    Упр — кількість учнів 5 — 11 (12) -х класів, які скоїли правопорушення; Ус — середня арифметична кількість учнів 5 — 11 (12) -х класів

    Відсоток учнів, які скоїли правопорушення під час навчально-виховного процесу: 1 % і менше — 10; 2 — 4 % — 7; 5 — 9 %

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.

    Возможно, это Вас заинтересует

    Працівники ДАІ Київщини затримали автомобіль, що перебував у розшуку

    Виділити серед потоку транспорту саме це авто, правоохоронцям допомогла техніка. На стаціонарному посту ДПС ДАІ спрацював сигнал від комплексу ВІДЕОКОНТРОЛЬ Рубіж про знаходження автомобіля ...

    Південна Корея оговтується від потужного тайфуну (фото)

    Потужний тайфун Болавен, що налетів на Південну Корею, став причиною аварії двох китайських риболовецьких суден та загибелі чотирьох моряків. 11 рибалок наразі вважаються зниклими безвісти, повідомляєGazetaua.

    Миколаївські комунальники не встигають за зимовими примхами…

    Буйство стихії на Миколаївщині триває. Негода продовжує привчати миколаївців до зимового ритму життя. Морози, ожеледиця, снігопади і вітер все це додає неабияких перешкод для учасників дорожнього ...

    а саме депозитарної діяльності депозитарної установи, ТОВ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "СТАНДАРТ - ІНВЕСТ", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Щодо видачі ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності депозитарної установи, ТОВ "ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "СТАНДАРТ — ІНВЕСТ"

    05145472d80649777fc2d927daedc5fb