Судебный адвокат

Консультации

Вопрос к юристу:


О нас
Влюблена в ваш сайт по уши!!! Какие же Вы просто молодцы!!! Не могу просто промолчать, очень хочется пожелать Вам материального благополучия и творческих успехов!

Очень оригинальный, интересный и абсолютно не похожий на другие сайт! Я хочу поддержать Вас материально. Как это можно организовать?

Судебные статьи
Иск в суд: услуги адвоката

Иск в суд: услуги адвоката Адвокат поможет составить исковое заявление в суд, соберёт необходимые доказательства и избавит от массы отрицательных эмоций ...

Определение места проживания ребенка в процессе ...

Определение места проживания ребенка в процессе развода родителей Наши семейные адвокаты правильно составят исковое заявления и учтут все претензии и требования клиента, и обязательно прислушаются ...

Процедура по составлению иска в суд от юриста

Процедура по составлению иска в суд от юриста Именно от грамотности составления иска в суд и будет напрямую зависеть решение, которое вынесет судья ...

Новости Юристов
Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль...

Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль, водій якого незаконно перевозив ялинки Днями, близько 13 години, під час нагляду за дорожнім рухом, поблизу села Балашівка Березнівського району інспектори ДАІ, зупинили вантажний автомобіль ГАЗ53, під керуванням мешканця міста Березне.

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами .

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами вищого міжрегіонального професійного училища Основною темою зустрічі стало питання безпечної поведінки на автодорогах. Під час спілкування інспектор управління ДАІ Ірина Пилипенко зупинилася на кожній із категорій учасників дорожнього руху.

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ ...

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ отримали позачергові спеціальні звання Сьогодні, 8 січня, до міста Немирів Вінницької області завітав начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко аби за дорученням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова нагородити ...




Наши дела в суде

№757/773/14-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015

№757/30624/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

№757/34306/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

Щодо експертних пропозицій за результатами проведеної громадської експертизи діяльності Міністерства юстиції, Міністерство юстиції УкраїниМІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ЛИСТ

  1. 16.10.2012  № 12645-0-33-12/7.1
  2. Голові громадської організації "Громадська Палата Криму"

    Міністерством юстиції розглянуто експертні пропозиції, підготовлені Вашою громадською організацією за результатами проведеної громадської експертизи діяльності Міністерства юстиції (наказ Міністерства юстиції від 09.08.2012 № 734/7), та повідомляється.

    З метою дотримання вимог пункту 7 Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади( 976-2008-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 № 976, у Міністерстві юстиції здійснюються такі заходи: експертні пропозиції, підготовлені Вашою громадською організацією за результатами проведеної громадської експертизи діяльності Міністерства юстиції (далі — експертні пропозиції), 8 жовтня 2012 року розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції; підготовлено наказ Міністерства юстиції про затвердження заходів для реалізації експертних пропозицій; підготовлені за результатами розгляду експертних пропозицій документи будуть подані в письмовій та електронній формі Секретаріату Кабінету Міністрів України для їх розміщення на урядовому веб-сайті "Громадянське суспільство і влада".

    Разом з тим, за результатами аналізу наданих експертних пропозицій вважаємо за необхідне зазначити таке.

    Щодо шляхів розміщення інформації про проведення консультацій з громадськістю на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції

    В експертних пропозиціях міститься низка зауважень щодо порядку розміщення інформації про проведення консультацій з громадськістю на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції. Зокрема, зазначається, що робота по залученню громадян до участі у формуванні та реалізації державної політики шляхом проведення консультацій з громадськістю Міністерством юстиції не спрямована на розвиток масової участі громадян та їх об'єднань у публічних обговореннях актуальних питань, недостатньо інформації про результати громадського обговорення проектів нормативно-правових актів як на веб-сайті Міністерства юстиції, так і на веб-сайті "Громадянське суспільство і влада", до якого відсилає веб-сайт Міністерства юстиції. Також серед зауважень зазначається, що у розділі "Обговорюємо законопроекти" веб-сайта Міністерства юстиції оприлюднюються лише звіти деяких громадських обговорень законопроектів і відсутня інформація про підготовку та проведення консультацій з громадськістю, із зазначенням місць і часу проведення конференцій, зборів, громадських слухань, розглянутих питань, текстів їх протоколів та звітів публічних громадських обговорень.

    У зв'язку з цим зазначаємо, що відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики( 996-2010-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 (далі — Порядок), проведення консультацій з громадськістю має сприяти налагодженню системного діалогу органів виконавчої влади з громадськістю, підвищенню якості підготовки рішень з важливих питань державного і суспільного життя з урахуванням громадської думки, створенню умов для участі громадян у розробленні проектів таких рішень.

    Результати проведення консультацій з громадськістю враховуються органом виконавчої влади під час прийняття остаточного рішення або в подальшій його роботі.

    Консультації з громадськістю проводяться у формі публічного громадського обговорення (безпосередня форма) та вивчення громадської думки (опосередкована форма) (абзац другий пункту 2, пункти 4, 11 Порядку ( 996-2010-п )).

    Відповідно до пункту 13 Порядку публічне громадське обговорення передбачає організацію і проведення: конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю; теле- або радіодебатів, Інтернет-конференцій, електронних консультацій.

    Слід зазначити, що наведена норма не вимагає обов'язкового проведення публічного громадського обговорення у всіх перелічених вище формах (як на тому наполягають громадські експерти), а має на меті зорієнтувати орган виконавчої влади щодо можливих шляхів проведення такого обговорення. На сьогодні найбільшого поширення з наведених форм публічного громадського обговорення у центральних органах виконавчої влади набули електронні консультації.

    Для проведення публічного громадського обговорення шляхом електронних консультацій з громадськістю використовується урядовий веб-сайт "Громадянське суспільство і влада", офіційні веб-сайти органів виконавчої влади. Орган виконавчої влади для проведення електронних консультацій з громадськістю розміщує на урядовому веб-сайті "Громадянське суспільство і влада" та на своєму офіційному веб-сайті: інформаційне повідомлення про проведення публічного громадського обговорення; текст проекту акта, винесеного на обговорення; електронну адресу для надсилання пропозицій та зауважень і номер телефону, за яким надаються консультації з питання, що винесено на публічне громадське обговорення (пункт 16, абзаци перший — четвертий пункту 17 Порядку).

    За результатами публічного громадського обговорення органи виконавчої влади готують звіт.

    Результати публічного громадського обговорення в обов'язковому порядку орган виконавчої влади доводить до відома громадськості шляхом оприлюднення на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб не пізніше ніж через два тижні після його закінчення (абзац другий пункту 20, пункт 21 Порядку).

    У цьому зв'язку слід зауважити, що аналіз практики, що склалася в процесі правозастосування наведених положень Порядку( 996-2010-п ), свідчить про незначну кількість пропозицій, які надходять від інститутів громадянського суспільства до проектів нормативно-правових актів, оприлюднених для громадського обговорення шляхом електронних консультацій. При цьому пропозиції, як правило, надсилаються електронною поштою на адресу відповідальної особи органу виконавчої влади або надходять письмово.

    На сайті Міністерства юстиції в рубриці "Обговорюємо законопроекти" оприлюднюються усі без винятку проекти нормативно-правових актів, які потребують громадського обговорення. За результатами публічного громадського обговорення готується звіт, який оприлюднюється на веб-сайті Міністерства юстиції. По завершенню обговорення, терміни якого вказуються у відповідному повідомленні, інформація виключається у зв'язку з завершенням роботи над проектом.

    Інформація щодо способу обговорення проектів нормативно-правових актів та контактні координати спеціалістів Міністерства юстиції, уповноважених проводити обговорення, вказуються в кожному конкретному оголошенні про проведення обговорення, що розміщується у розділі "Обговорюємо законопроекти" веб-сайта Міністерства юстиції. Після завершення обговорення такі оголошення виключаються, оскільки втрачають актуальність.

    До сайта "Громадянське суспільство" сайт Міністерства юстиції відсилає лише інформативно відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів від 28 травня 2008 року № 784( 784-2008-р ) "Про затвердження плану заходів щодо реалізації у 2008 році Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства", а також доручення Прем'єр-міністра України від 11 листопада 2008 року № 54685/1/1-08 з метою якомога ширшого залучення громадськості до процесу обговорення проектів нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади. Міністерство юстиції не має відношення до обговорень, що здійснюються за допомогою цього ресурсу, та не має інформації, яким чином здійснюється облік суб'єктів, що виявили бажання взяти участь в обговоренні на даному урядовому ресурсі.

    Звертаємо увагу, що протягом останніх років зауважень до структури та змісту офіційного веб-сайта Мін'юсту як у громадськості, так і в органів державної влади не виникало.

    Разом з тим, з метою врахування зауважень, висловлених у експертних пропозиціях, у Міністерстві юстиції буде розглянуто можливість щодо оновлення рубрики "Обговорюємо законопроекти" з метою полегшення шляхів пошуку та доступу до інформації щодо проведення публічних консультацій з громадськістю з урахуванням вимог Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики( 996-2010-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996.

    Щодо вдосконалення порядку формування щорічного орієнтовного плану Міністерства юстиції проведення консультацій з громадськістю

    У експертних пропозиціях висловлено низку зауважень щодо форми та змісту щорічного орієнтовного плану Міністерства юстиції проведення консультацій з громадськістю, а також про відсутність у орієнтовному плані Міністерства юстиції консультацій з громадськістю на 2012 рік окремих нормативно-правових актів, з яких проводилось публічне громадське обговорення.

    У цьому зв'язку слід зазначити, що відповідно до пунктів 6, 7 Порядку органи виконавчої влади щороку складають орієнтовний план проведення консультацій з громадськістю з урахуванням основних завдань, визначених Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, Державною програмою економічного і соціального розвитку України, планом законопроектних робіт та іншими документами, а також результатів проведення попередніх консультацій з громадськістю.

    Орієнтовний план складається з урахуванням пропозицій громадських рад, утворених при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях.

    Орієнтовний план затверджується до початку року, оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу виконавчої влади та в інший прийнятний спосіб.

    Громадські, релігійні, благодійні організації, професійні спілки та їх об'єднання, творчі спілки, асоціації, організації роботодавців, недержавні засоби масової інформації та інші непідприємницькі товариства і установи, легалізовані відповідно до законодавства України, можуть ініціювати проведення консультацій з громадськістю з питань, не включених до орієнтовного плану, шляхом подання відповідних пропозицій громадській раді або безпосередньо органу виконавчої влади.

    У разі коли пропозиція щодо проведення консультацій з громадськістю з одного питання надійшла не менше ніж від трьох інститутів громадянського суспільства, які діють на відповідній території, такі консультації проводяться обов'язково.

    Ініціювати проведення консультацій з громадськістю, не включених до орієнтовного плану, можуть також громадські ради.

    Таким чином, Порядком( 996-2010-п ) прямо передбачена можливість проведення консультацій з громадськістю з питань, не включених до орієнтовного плану, що підтверджується також назвою цього плану — "орієнтовний". Покладені Конституцією( 254к/96-ВР ) та законами України на центральні органи виконавчої влади повноваження з формування та реалізації державної політики вимагають від центральних органів виконавчої влади гнучкого реагування на потреби та виклики суспільства, у тому числі в частині оперативної розробки необхідних проектів нормативно-правових актів. Відповідно, плани законопроектних робіт центральних органів виконавчої влади можуть зазнавати динамічних змін. Враховуючи наведене, Порядком передбачено затвердження саме орієнтовного плану консультацій з громадськістю та передбачено можливість ініціювання громадськими радами, утвореними при центральних органах виконавчої влади, проведення громадських консультацій щодо проектів нормативно-правових актів, які з тих чи інших причин не включені до орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю.

    Стосовно форми затвердженого орієнтовного плану Міністерства юстиції консультацій з громадськістю на 2012 рік зазначаємо, що відповідно до наказу Мін'юсту від 16 травня 2011 року № 1053/к "Про розподіл повноважень між Міністром юстиції, першим заступником Міністра та заступником Міністра — керівником апарату" у разі тимчасової відсутності заступника Міністра — керівника апарату його повноваження виконує один з керівників структурного підрозділу апарату відповідно до наказу. Так, згідно з наказом Мін'юсту від 27 грудня 2011 року № 1960/12 1 лютого 2012 року, на дату затвердження орієнтовного плану Міністерства юстиції проведення консультацій з громадськістю на 2012 рік, директор Департаменту взаємодії з органами влади Зеркаль О. В. виконувала обов'язки заступника Міністра юстиції України — керівника апарату. На офіційному веб-сайті Мін'юсту оприлюднена електронна версія цього орієнтовного плану, без сканованого відтворення дати його затвердження та підпису відповідної посадової особи.

    Також звертаємо увагу, що Порядком( 996-2010-п ) не затверджено форми орієнтовного плану із зазначенням обов'язкових рубрик та граф. Відтак графа "Зміст заходу" орієнтовного плану містить інформацію щодо проведення консультацій з громадськістю без уточнення шляхів проведення цих консультацій.

    Стосовно питання щодо деталізації заходів з проведення публічного громадського обговорення слід зазначити, що відповідно до пункту 14 Порядку орган виконавчої влади розробляє план заходів з організації та проведення обговорення (у разі потреби).

    Крім того, слід зазначити, що відповідно до пункту 1 Порядку він визначає основні вимоги до організації і проведення органами виконавчої влади консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики. Відтак включення до орієнтовного плану заходів, непередбачених пунктом 13 Порядку, не є порушенням вимог даного Порядку. Натомість наповнення орієнтовного плану заходами, зокрема щодо роз'яснення Мін'юстом законодавства, посилює роль громадськості у реалізації державної політики.

    Одночасно інформуємо, що з метою врахування зауважень, висловлених у експертних пропозиціях, у Міністерстві юстиції буде проведена робота щодо вдосконалення форми та змісту щорічного орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю, оперативного внесення змін до зазначеного плану.

    Щодо громадського обговорення проекту Адміністративно-процедурного кодексу, оприлюднення для ознайомлення проекту Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

    З метою дотримання вимог статей 9 та 13 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності"( 1160-15 ) та Порядку Міністерство юстиції повідомило про оприлюднення з 5 вересня 2012 року на веб-сайті Міністерства юстиції проекту Адміністративно-процедурного кодексу України з метою забезпечення вивчення та врахування думки громадськості щодо зазначеного проекту.

    Зауваження та пропозиції до проекту Кодексу запропоновано надсилати на адресу: м. Київ, вул. Городецького, 13, Міністерство юстиції, Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавств та на адресу електронної пошти: zagorulya@minjust.gov.ua. Термін надходження зауважень та пропозицій до проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань — до 5 жовтня 2012 року.

    Таким чином, громадське обговорення проекту Адміністративно-процедурного кодексу відбувалося у формі електронних консультацій, як це передбачено абзацом третім пункту 13 Порядку( 996-2010-п ).

    Водночас, на думку громадських експертів, проведення громадського обговорення у формі електронних консультацій носить "приватний характер" і не відповідає комплексному підходу вивчення громадської думки. З наведених міркувань, на думку громадських експертів, Міністерство юстиції зобов'язане на своєму сайті оприлюднити інформацію про терміни, місця і час проведення конференцій, круглих столів, форумів, зборів, зустрічей з громадськістю, на яких планується обговорення проекту Кодексу; спосіб забезпечення участі в зазначених заходах представників певних соціальних груп населення, громадськості та зацікавлених сторін; адреси і номери телефонів, за якими надаються консультації з питань, які винесені на обговорення і по організації участі в обговоренні; прізвища відповідальних осіб за організацію різних заходів в рамках проведення публічного громадського обговорення проекту Кодексу; строк і спосіб оприлюднення результатів публічного громадського обговорення проекту Кодексу.

    Разом з тим, запропонований підхід не узгоджується з вимогами Порядку. Так, як вже зазначалось, відповідно до пункту 13 Порядку публічне громадське обговорення передбачає організацію і проведення: конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю; теле- або радіодебатів, Інтернет-конференцій, електронних консультацій. У цьому зв'язку слід зазначити, що Порядок не містить вимог щодо обов'язкового проведення публічного громадського обговорення з використанням усіх наведених форм та передбачає можливість обрання органом виконавчої влади найбільш прийнятної форми проведення публічного громадського обговорення з вищенаведених. При цьому особливості проведення публічного громадського обговорення шляхом електронних консультацій врегульовано окремими пунктами Порядку, а саме пунктами 16, 17. Так, для проведення публічного громадського обговорення шляхом електронних консультацій з громадськістю використовується урядовий веб-сайт "Громадянське суспільство і влада", офіційні веб-сайти органів виконавчої влади. Орган виконавчої влади для проведення електронних консультацій з громадськістю розміщує на урядовому веб-сайті "Громадянське суспільство і влада" та на своєму офіційному веб-сайті: інформаційне повідомлення про проведення публічного громадського обговорення; текст проекту акта, винесеного на обговорення; електронну адресу для надсилання пропозицій та зауважень і номер телефону, за яким надаються консультації з питання, що винесено на публічне громадське обговорення. Тексти проектів регуляторних актів оприлюднюються відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності"( 1160-15 ).

    Відповідно до частин другої, третьої статті 13 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" ( 1160-15 ) повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень і пропозицій, проект регуляторного акта та відповідний аналіз регуляторного впливу оприлюднюються шляхом опублікування в друкованих засобах масової інформації розробника цього проекту, а у разі їх відсутності — у друкованих засобах масової інформації, визначених розробником цього проекту, та/або шляхом розміщення на офіційній сторінці розробника проекту регуляторного акта в мережі Інтернет.

    Звіт про відстеження результативності регуляторного акта оприлюднюється шляхом опублікування в друкованих засобах масової інформації регуляторного органу, який прийняв цей регуляторний акт, а у разі їх відсутності — у друкованих засобах масової інформації, визначених цим регуляторним органом, та/або шляхом розміщення на офіційній сторінці цього регуляторного органу в мережі Інтернет.

    Відповідно до частин четвертої — восьмої статті 9 цього ж Закону проект регуляторного акта разом із відповідним аналізом регуляторного впливу оприлюднюється у спосіб, передбачений статтею 13 цього Закону ( 1160-15 ), не пізніше п'яти робочих днів з дня оприлюднення повідомлення про оприлюднення цього проекту регуляторного акта.

    Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта повинно містити: стислий виклад змісту проекту; поштову та електронну, за її наявності, адресу розробника проекту та інших органів, до яких відповідно до цього Закону або за ініціативою розробника надсилаються зауваження та пропозиції; інформацію про спосіб оприлюднення проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу (назва друкованого засобу масової інформації та/або адреса сторінки в мережі Інтернет, де опубліковано чи розміщено проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу, або інформація про інший спосіб оприлюднення, передбачений частиною п'ятою статті 13 цього Закону); інформацію про строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань; інформацію про спосіб надання фізичними та юридичними особами, їх об'єднаннями зауважень та пропозицій.

    Строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань приймаються зауваження та пропозиції, встановлюється розробником проекту регуляторного акта і не може бути меншим ніж один місяць та більшим ніж три місяці з дня оприлюднення проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу.

    Усі зауваження і пропозиції щодо проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу, одержані протягом встановленого строку, підлягають обов'язковому розгляду розробником цього проекту. За результатами цього розгляду розробник проекту регуляторного акта повністю чи частково враховує одержані зауваження і пропозиції або мотивовано їх відхиляє.

    Оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень і пропозицій не може бути перешкодою для проведення громадських слухань та будь-яких інших форм відкритих обговорень цього проекту регуляторного акта.

    Таким чином, оприлюднення проекту Адміністративно-процедурного кодексу для проведення його громадського обговорення на веб-сайті Міністерства юстиції здійснено відповідно до вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності"( 1160-15 ) та Порядку( 996-2010-п ).

    Щодо проекту Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" слід зазначити, що вказаний законопроект був виставлений на сайті Міністерства юстиції 27 грудня 2011 року саме для ознайомлення, а не для проведення громадського обговорення. Це було зроблено після ухвалення законопроекту на засіданні Кабінету Міністрів України у зв'язку зі зверненнями до Міністерства юстиції з проханням оприлюднити текст законопроекту.

    Щодо проведення громадського обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996"

    Міністерство юстиції своїм листом від 26 квітня 2012 року за № 3529-0-4-12/7.1 повідомляло Вас, що при підготовці проекту постанови було опрацьовано всі зауваження та пропозиції представників інститутів громадянського суспільства, висловлені ними під час консультацій, які було проведено Міністерством юстиції спільно із Секретаріатом Кабінету Міністрів України 5 вересня та 5 жовтня 2011 року.

    До проекту постанови також було внесено зміни за результатами проведеної 17 жовтня минулого року консультації Міністерством юстиції за ініціативою членів Координаційної ради Всеукраїнської громадської організації "Асоціація членів громадських рад України".

    Процес обговорення та доопрацювання проекту постанови з іншими представниками громадськості тривав до 28 жовтня 2011 року.

    Публічне громадське обговорення проекту постанови проводилось із залученням громадської ради, утвореної при Міністерстві юстиції, у формі проведення засідань круглих столів і зустрічей з громадськістю (зокрема, з представниками громадських організацій "Всеукраїнська екологічна ліга" та "Український незалежний центр політичних досліджень", благодійного фонду "Творчий центр ТЦК", Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Українського центру політичного менеджменту, Союзу юристів України та Української іноземної юридичної колегії "Укрінюрколегія"), що відповідає положенням пункту 8 та абзаців першого і другого пункту 13 Порядку( 996-2010-п ).

    Консультації було проведено Міністерством юстиції спільно із Секретаріатом Кабінету Міністрів України 5 вересня та 5 жовтня, самостійно — 17 жовтня 2011 року.

    При цьому слід зазначити, що під час проведення зазначених консультацій, зокрема 17 жовтня 2011 року, розглядались пропозиції до проекту постанови, надані громадською організацією "Громадська Палата Криму" у зверненні від 8 серпня 2011 року № 31/ОПК, частина з яких знайшла підтримку та була врахована (абзаци третій — п'ятий підпункту 1 пункту 2 проекту змін, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996( 996-2010-п )).

    Проте значна частина пропозицій, наданих Вашою громадською організацією, була відхилена у зв'язку з їх невідповідністю законодавству.

    Крім того, враховуючи принцип рівності усіх громадських об'єднань, Міністерство юстиції намагалося уникати звинувачень щодо надмірної прихильності до того чи іншого інституту громадянського суспільства. Тому до участі у названих консультаціях запрошувались всі бажаючі представники інститутів громадянського суспільства, а консультацію 17 жовтня минулого року, як вже зазначалось, Міністерством юстиції було проведено за ініціативою членів Координаційної ради Всеукраїнської громадської організації "Асоціація членів громадських рад України" (звернення до Прем'єр-міністра України від 22 вересня 2011 року № 8-09 та від 14 жовтня 2011 року, надіслані із Секретаріату Кабінету Міністрів України, а також звернення до Міністра юстиції від 14 жовтня 2011 року).

    Також зазначаємо, що з метою дотримання вимог пункту 21 Порядку (результати публічного громадського обговорення в обов'язковому порядку орган виконавчої влади доводить до відома громадськості шляхом оприлюднення на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб не пізніше, ніж через два тижні після його закінчення) було підготовлено звіт про результати проведення громадського обговорення проекту постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. № 996", що тривало до 25 серпня 2012 року, який з 6 вересня 2012 року і до сьогоднішнього дня розміщено на веб-сайті Міністерства юстиції (рубрика "Обговорюємо законопроекти").

    Отже, при підготовці проекту постанови Міністерство юстиції спрямовувало свої зусилля на партнерську співпрацю з цих питань з усіма інститутами громадянського суспільства, які проявляли до цього конструктивний інтерес.

    Одночасно інформуємо, що з метою врахування наданих Вами експертних пропозицій у Міністерстві юстиції будуть вжиті заходи щодо проведення керівниками структурних підрозділів Міністерства юстиції роз'яснювальної роботи з працівниками стосовно неухильного дотримання вимог Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади ( 976-2008-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 р. № 976, а також постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 "Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади".

    Також інформуємо, що відповідно до положень частин першої, восьмої статті 14 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" ( 3166-17 ) для підготовки рекомендацій щодо виконання завдань Міністерства може утворюватися колегія Міністерства як консультативно-дорадчий орган; рішення про утворення чи ліквідацію колегії, інших постійних або тимчасових консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів приймає Міністр. З аналізу наведених правових приписів випливає, що утворення консультативного, дорадчого чи іншого допоміжного органу міністерства, зокрема колегії, є дискреційним повноваженням Міністра.

    У цьому зв'язку зазначаємо, що на сьогодні у Міністерстві юстиції колегію не утворено.

    Заступник Міністра — керівник апарату

    А. Ю. Сєдов

    {Текст взято з сайту Мін'юсту України http://www.minjust.gov.ua}

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.

    Возможно, это Вас заинтересует

    А.Турчинов сменил глав управлений СБУ в пяти областях

    И. о. Президента Украины Александр Турчинов назначил начальников управлений Службы безопасности Украины во Львовской, Черкасской, Полтавской, Хмельницкой и Ивано-Франковской областях. Об этом ...

    АМКУ оштрафовал «Укртелеком» на 400 тыс. грн за злоупотребление монопольным положением

    Антимонопольный комитет Украины оштрафовал ПАО «Укртелеком» на 400 тыс. грн за нарушение законодательства о защите экономической конкуренции на региональных рынках услуг местной телефонной связи. Об этом сообщает пресс-служба комитета.

    Как выиграть дело в суде

    Все чаще гражданам приходится начинать судебные разбирательства — и в этом деле необходима помощь юриста.

    Зарегистрирован проект постановления об отставке главы КГГА, - пресс-служба

    В Верховной Раде Украины зарегистрирован проект постановления об отставке главы Киевской городской государственной администрации Александра Попова.

    05145472d80649777fc2d927daedc5fb