Судебный адвокат

Консультации

Вопрос к юристу:


О нас
Большое спасибо творцам этого интернет проекта!!! Это на самом деле - находка!

Влюбилась в Ваш сайт!!! Какие же Вы умнички!!! Желаю материального благополучия и творческих успехов!

Судебные статьи
Иск в суд: услуги адвоката

Иск в суд: услуги адвоката Адвокат поможет составить исковое заявление в суд, соберёт необходимые доказательства и избавит от массы отрицательных эмоций ...

Определение места проживания ребенка в процессе ...

Определение места проживания ребенка в процессе развода родителей Наши семейные адвокаты правильно составят исковое заявления и учтут все претензии и требования клиента, и обязательно прислушаются ...

Процедура по составлению иска в суд от юриста

Процедура по составлению иска в суд от юриста Именно от грамотности составления иска в суд и будет напрямую зависеть решение, которое вынесет судья ...

Новости Юристов
Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль...

Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль, водій якого незаконно перевозив ялинки Днями, близько 13 години, під час нагляду за дорожнім рухом, поблизу села Балашівка Березнівського району інспектори ДАІ, зупинили вантажний автомобіль ГАЗ53, під керуванням мешканця міста Березне.

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами .

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами вищого міжрегіонального професійного училища Основною темою зустрічі стало питання безпечної поведінки на автодорогах. Під час спілкування інспектор управління ДАІ Ірина Пилипенко зупинилася на кожній із категорій учасників дорожнього руху.

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ ...

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ отримали позачергові спеціальні звання Сьогодні, 8 січня, до міста Немирів Вінницької області завітав начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко аби за дорученням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова нагородити ...




Наши дела в суде

№757/773/14-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015

№757/30624/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

№757/34306/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

На «гачку» — вся еліта?

    На «гачку» — вся еліта?

    Вперше за багато років ситуація з рибогосподарською діяльністю на буковинських ставках опинилася у центрі уваги обласної влади

    І без того мутне дзеркало статистики взагалі стає непроглядно темним, коли йдеться про рибні запаси Буковини. На глибокому дні поховані відповіді на досить важливі для економіки області питання: скільки у нас риби, якої саме, наскільки ефективно використовуємо свій чималий водний фонд і який економічно-соціальний зиск отримує область і кожний її район з рибництва, котре за потенціалом є однією з найважливіших галузей економіки краю.

    Спочатку зносить «дах», а потім — греблю

    Буковинські ставки мають статус об’єктів загальнодержавного значення, оскільки створені на транскордонних річках — Пруті, Сереті, Черемоші. Від імені держави ними розпоряджаються сільські ради та (якщо водойма за межами населеного пункту чи наповнюється з великих річок та їх приток) райдержадміністрації.

    При цьому розпорядники цілковито нехтують тим фактом, що практично всі ставки побудовані як протиерозійні, їх головне завдання — акумулювати надмірну кількість води, у тому числі — регулювати повеневий фон. «На більшості водних об’єктів не працюють підйомні механізми затворів, окремі з них заварені, що не дає змоги при інтенсивному наповненні водойм своєчасно проводити скиди паводкового стоку, — з року у рік безпорадно зазначає у своїх довідках Дністровсько-Прутське басейнове управління водних ресурсів. — Як наслідок, інтенсивний потік води рве самі гідротехнічні споруди і руйнує ставки. Аварійна система водовипусків потребує негайної реконструкції».

    Проте усі 617 ставків віддані в користування задля розведення у них риби — в договорах оренди регулювання стоку води не обумовлено. Тож катастрофічні затоплення міст і сіл краю під час повеней великою мірою на совісті голів сільських рад та РДА. Але ніхто з них ніколи не поніс за це жодної відповідальності.

    Можливо, рибний бізнес настільки вигідний для місцевих бюджетів, що надходження з нього з лишком перекривають усі повеневі збитки? Статистика свідчить про протилежне. За офіційними даними, торік вилов риби з усіх ставків склав 525 тонн. З них 300 тонн дав «Чернівецький рибокомбінат», 98 тонн — форелеве фермерське господарство «Ішхан». Тож значна частина рибного бізнесу на ставках області цілковито занедбана і перебуває у глибокій «тіні».

    Затоплення міст і сіл краю під час повеней великою мірою на совісті місцевих чиновників. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

    Тариф із повітря

    При мінімальній середній рибопродуктивності у 5 ц/га загальний річний вилов риби на орендованих ставках повинен становити 2,7 тис. тонн, тобто у п’ять разів більше, ніж показує статистика. Вірогідніше, маємо справу не лише з неефективним використанням ставкового фонду області, а й із зумисним приховуванням керівниками ставкових господарств (за мовчазної згоди розпорядників ставків) реальних обсягів реалізації отриманої товарної продукції, відповідно, і надходжень з того.

    Проте, схоже, крига у ставковому господарстві області нарешті скресла: ситуацією всерйоз зацікавилися в облдержадміністрації. З’ясувалося, зокрема, що ставкове рибництво здійснюється із порушеннями чинного законодавства, оскільки отримання договору оренди на землі водного фонду не надає права на здійснення рибогосподарської діяльності на водних об’єктах загальнодержавного значення. У більшості ж укладених орендних договорів питання організації риборозведення взагалі не висвітлені. Окрім того, дуже низька культура риборозведення. Користувачі водних об’єктів переважно необізнані у питанні, за яке взялися, й віддають його на відкуп таким самим «спеціалістам», які не знають чим зарибнити, як утримувати ставок.

    Для початку в облдержадміністрації створили комісію з перевірки експлуатації ставкового фонду та його інвентаризації.

    — Це важливий крок влади, з яким питання розвитку рибництва отримало нарешті поштовх до комплексного вирішення, — каже головний іхтіолог Державного управління рибоохорони та регулювання рибальства в Чернівецькій області Руслан Беженар. — Дуже важливо також упорядкувати в галузі облік і звітність. Бо нині відсутня цілісна картина щодо спеціального використання живих водних ресурсів області. Усе через те, що користувачі об’єктів риборозведення, а це — фізичні особи, не подають до органів рибоохорони жодної інформації про свою роботу, хоча, відповідно до галузевих інструкцій та інших нормативно-правових актів, така інформація має надходити спочатку до нас, а потім вже — до органів статистики.

    — Руслане Васильовичу, у вашого відомства достатньо повноважень, щоб вивести на чисту воду нині занедбане в усіх відношеннях рибництво? — запитую.

    — Повноваження справді чималі. Останнім часом ухвалено низку законодавчих документів, які більш конкретно регламентують обов’язки та права користувачів і контролюючих органів у сфері риборозведення.

    Проте реальних можливостей таки бракує. Спробуйте для початку виловити самого орендаря ставка. Багато разів вирушав на такі пошуки, важкі і марні. Бо в орендаря є сто і одна причина не потрапляти нам на очі. Адже, щоб мати зі ставка зиск, не обов’язково обтяжувати себе риборозведенням. Завжди є охочі там порибалити. І ось орендарі на рівному місці розвели дуже прибутковий бізнес — за довільно встановленою і, зрозуміло, ніде не зафіксованою таксою, від 50 до 200 грн за добу зможете посидіти на березі з вудочкою. За місяць з одного найменшого ставка набігає понад 15 тис. грн чистого (в сенсі — звільненого від будь-яких податків) прибутку. А з усіх ставків?

    — Одразу виникає запитання: що кажуть з цього приводу податківці?

    — Мене більше хвилює, що каже, точніше — що робить орендодавець, який повинен ефективно розпоряджатися народною власністю. Належного контролю з боку розпорядників ставкового фонду за використанням довіреного їм державного майна наразі не видно. Нашим ставкам бракує справжнього господаря. В результаті — у мінусі вся область. Не лише економічно, а й екологічно, бо погіршується іхтіопаразитологічна ситуація.

    Рибу — у професійні руки!

    В області майже 90 водойм площею понад 10 га. Доведено, що на таких великих водних плесах при раціональному їх використанні річна рибопродуктивність досягає 30 ц/га. Там можна створити спеціальні, повноцінні рибногосподарські структури, а також здійснювати на них спортивне й любительське рибальство, попередньо створивши для цього усі необхідні умови. Одне слово, аби було бажання у керівників районів розвивати у себе рибництво.

    — У районах ніхто не зацікавлений наводити порядок у ставковому господарстві, — переконаний екс-голова обласного представництва Держкомрибгоспу, а нині — заступник директора національного природного парку «Хотинський» Ярослав Когутяк. — Свого часу саме керівники райдержадміністрацій, зокрема Сокирянського, Заставнівського районів, зробили все можливе, аби забрати під себе надзвичайно потужні за рибопродуктивністю ставки, на яких тоді легально, прозоро, ефективно господарювало єдине в області спеціалізоване державне підприємство «Чернівецький рибокомбінат». Що з тих ставків стало і хто за це відповів? — риторично запитує він.

    — Але чому розпорядники ставків не контролюють орендарів? — уточнюю.

    — А як можна контролювати, тим більше — притягати до відповідальності самих себе, своїх родичів, добрих друзів? Поцікавтеся прізвищами тих, хто орендує ставковий фонд, і враз зачепите «на гачок» увесь районний «бомонд»: колишніх, а подекуди і нинішніх голів і співробітників РДА, працівників правоохоронних органів. Тому голови райдержадміністрацій і не поспішають віддавати водойми в професійні руки, щоб риба у ставках підлягала обліку і щоб об’єкти галузі рибництва слугували розширенню податкової бази й наповненню місцевих бюджетів.

    Хоча потенціал у галузі насправді величезний. У 2008 році Держкомрибгосп відрапортував, причому цілком реальними цифрами, про збільшення у країні відразу в кілька разів кількості рибної продукції. Для цього не треба було створювати нові виробничі активи, удосконалювати технології. Було достатньо, щоб усі обласні управління з’ясували більш-менш реальну на той час картину вилову риби, у тому числі із закритих водойм.

    ЦИФРИ І ФАКТИ

    ♦Найменша з усіх областей — Чернівецька — посідає четверте місце в країні за водозабезпеченістю.

    ♦ Область має 1185 ставків, 70 копанок і 4 водосховища загальною площею 19294,2 га та 17 озер площею 57,33 га.

    ♦ Загальний об’єм водних ресурсів сягає 10 км3, а площа водного плеса — 18,6 тис. га, що становить 2,3% території області.

    ♦ Найпопулярнішими видами риби у буковинських ставках є короп, товстолобик, білий амур і карась.

    ПРЯМА МОВА

    Микола ОЛЕКСЮК, начальник Головного управління агропромислового розвитку Чернівецької ОДА:

    — Причиною низьких показників рибокористування на ставках області є ціла низка негативних факторів, проаналізованих спеціалістами нашого управління і над усуненням яких наразі працюємо. Серед них — відсутність роботи з боку орендарів над фінансово-економічними складовими процесу вирощування риби: рентабельністю, собівартістю посадкового матеріалу і товарної риби. Бо немає кваліфікованих рибоводів, а звідси й пізнє, неповне, неякісне зариблення без урахування кормової бази, недостатня годівля риби, недотримання гідротехнічного режиму.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.

    Возможно, это Вас заинтересует

    Про офіційні курси гривні до іноземної валюти, Національний банк України

    Національний банк України 22.07.2013 встановлює такі офіційні курси гривні до іноземної валюти* Код цифровий Код літерний Кількість одиниць Назва валюти Офіційний курс

    що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України, Кабінет Міністрів України

    Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України

    Про внесення зміни до постанови НКРЕ від 26.07.2012 № 962, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення зміни до постанови НКРЕ від 26.07.2012 № 962 Відповідно до Законів України "Про електроенергетику"( 575/97-ВР ) та "Про теплопостачання"( 2633-15 ), Указу Президента України від 23 листопада 2011 року № 1059 ( 1059/2011 ) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", постанов НКРЕ від 12 жовтня 2005 року № 898( v0898227-05 ) "Про затвердження Процедури перегляду та затвердження тарифів для ліцензіатів з виробництва електричної та теплової енергії" та від 12 жовтня 2005 року № 896( v0896227-05 ) "Про затвердження Порядку розрахунку тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на ТЕЦ, ТЕС, АЕС та на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Державтоінспекція України працює в посиленому режимі, боротьба зі стихією триває

    Ще з минулого четверга, до ліквідації наслідків негоди була залучена максимальна кількість працівників ДАІ.

    05145472d80649777fc2d927daedc5fb