Судебный адвокат

Консультации

Вопрос к юристу:


О нас
Огромнейшее спасибо. С Вами приятно работать! Ребята - действительно молодцы.

Для меня это находка! Уже неделю зависаю на сайте и валить отсюда совсем не собираюсь.

Судебные статьи
Иск в суд: услуги адвоката

Иск в суд: услуги адвоката Адвокат поможет составить исковое заявление в суд, соберёт необходимые доказательства и избавит от массы отрицательных эмоций ...

Определение места проживания ребенка в процессе ...

Определение места проживания ребенка в процессе развода родителей Наши семейные адвокаты правильно составят исковое заявления и учтут все претензии и требования клиента, и обязательно прислушаются ...

Процедура по составлению иска в суд от юриста

Процедура по составлению иска в суд от юриста Именно от грамотности составления иска в суд и будет напрямую зависеть решение, которое вынесет судья ...

Новости Юристов
Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль...

Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль, водій якого незаконно перевозив ялинки Днями, близько 13 години, під час нагляду за дорожнім рухом, поблизу села Балашівка Березнівського району інспектори ДАІ, зупинили вантажний автомобіль ГАЗ53, під керуванням мешканця міста Березне.

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами .

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами вищого міжрегіонального професійного училища Основною темою зустрічі стало питання безпечної поведінки на автодорогах. Під час спілкування інспектор управління ДАІ Ірина Пилипенко зупинилася на кожній із категорій учасників дорожнього руху.

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ ...

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ отримали позачергові спеціальні звання Сьогодні, 8 січня, до міста Немирів Вінницької області завітав начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко аби за дорученням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова нагородити ...




Наши дела в суде

№757/773/14-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015

№757/30624/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

№757/34306/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

Куди зникли помідори з кетчупів

    Куди зникли помідори з кетчупів

    З чого насправді виготовляють вітчизняну приправу до шашлику, дізнавався «Урядовий кур’єр»

    У більшості споживачів якість кетчупу не викликає сумнівів. Адже помідори, з яких його виготовляють, непогано плодоносять в Україні. Та й спецій, які додають до нього, теж вистачає. Тому мало хто зі споживачів очікує знайти у складі цієї приправи ароматизатори, консерванти, замінники цукру, сподіваючись, що кетчуп мав би бути натуральним продуктом. Проте міг би бути, та не є таким. Тож із чого насправді виготовляють українську приправу до шашлику, дізнавався «Урядовий кур’єр».

    Прихований ароматизатор

    Навіщо в натуральний томатний кетчуп додавати штучні консерванти, які подовжують термін придатності продукту, якщо альтернативою їх використання є пастеризація чи стерилізація?

    Це питання не дає спокою споживачам, які бажають вживати якомога менше хімічних добавок. Проте більшості виробників до подібних побажань українців, схоже, немає діла. Вони їх додавали і додають. При цьому на пакуванні великими літерами пишуть, що кетчуп пастеризований, а маленькими вже зазначають наявність у ньому одного, а інколи й двох консервантів. Найчастіше це бензойна чи сорбінова кислота або ж їх солі — сорбати і бензоати.

    Насправді ніхто не забороняє виготовляти кетчупи з додаванням консервантів, тим паче, якщо їх наявність чесно прописано у складі. Мікробіологічна безпека продукції перш за все. Проте кількість цих домішок не повинна бути надмірною.

    — На етикетках більшості кетчупів виробники радять споживачам зберігати розпакований продукт у холодильнику, — розповідає президент Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Здебільшого люди дотримуються цієї поради, адже відкритим він може зберігатися доволі довго. Вочевидь, для того, щоб кетчуп не псувався довше, в нього й додають консерванти. Тому перед тим як придбати цю приправу, бажано прочитати склад продукту на пакуванні та купувати той, де є принаймні один консервант.

    Ще один не дуже корисний інгредієнт, який можна зустріти в деяких кетчупах і без якого в принципі можна було б обійтися, — замінник цукру. Для того, щоб підсолодити продукт, у нього можна додати звичайний буряковий цукор. Проте замінники коштують значно дешевше, ніж справжній цукор, і чимало виробників, аби здешевити виробництво, додають його у свою продукцію. До того ж синтетичний підсолоджувач солодший за звичайний цукор у 200—250 разів.

    Здивування викликає той факт, що штучні підсолоджувачі в кетчупі містяться разом із цукром. Навіщо виробник додає одразу і цукор, і його замінник, — незрозуміло. Можливо, турбується про здоров’я українців, оскільки цукор ще називають «білою смертю»?! Проте синтетичні підсолоджувачі теж не такі вже й «безневинні». Приміром, ацесульфам калію не рекомендується вживати дітям до 7 років.

    Проте найбільше дивує наявність у кетчупах ароматизаторів — «кетчуп» і «томат». Логічне запитання: навіщо продукту, виготовленому на основі томатної пасти з додаванням спецій і прянощів, ще й ароматизатор?! Дізнавшись про те, що у складі соусу є ще й цей компонент, починаєш сумніватися щодо натуральності продукту. Адже «допомога» ароматизатора потрібна, лише якщо в пасту підмішують згущувач, який називається крохмаль.

    Ще є виробники, які виготовляють кетчупи з помідорів. Фото Олександра ЛЕПЕТЕХИ

    Перевірити можна, однак не все

    Цікаво, які кетчупи серед представлених в наших магазинах, «грішать» наявністю в них хімічних домішок. Для того, щоб відповісти на це запитання, представники Центру експертиз «Тест» закупили вісім екземплярів червоних соусів і дослідили їх. До перевірки потрапили: «МакМай до шашлику», «Руна шашличний», «Торчин до шашлику», «Щедро шашличний», «Чумак до шашлику», «Hame шашличний», «Вікі шашличний гострий», «Heinz для гриля і шашлику». І якщо «Hame» і «Heinz» виготовлено в Росії, то інші «учасники дослідження» — українського походження.

    Розпочали тестування фахівці з ідентифікації складу кетчупу. В країні немає державного стандарту на кетчупи. Натомість наші сусіди росіяни мають такий. У ньому прописано вимоги до кожної категорії кетчупів щодо наявності сухих речовин, а також скільки в соусі має бути томатної пасти (від 40% для екстра і 15% для другої категорії). Загалом у стандарті від наших східних сусідів прописано, що кетчупи — це соуси, виготовлені зі свіжих томатів або їх продуктів із додаванням фруктових чи овочевих напівфабрикатів, смакових пряно-ароматичних компонентів, згущувачів, стабілізаторів, замінників цукру, ароматизаторів і барвників, консервантів або без них.

    — Для нас таке поняття як «кетчуп» також прийнятне, за винятком одного принципового моменту: в нашій країні додавати барвники в кетчупи не дозволяється, згідно з вимогами МОЗу, — переконує керівник відділу тестувань Центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій. — А кетчупи, вироблені в інших країнах для продажу в Україні, також мають виготовлятися без барвників.

    — Про присутність у кетчупі томатної пасти можна дізнатись, перевіривши його на наявність синтетичних барвників. Крім того, можна спробувати з’ясувати кількість пігменту томатів — лікопіну, — пояснює Валентин Безрукий.

    — Проте така перевірка поки що в перспективі. Ще одна проблема, яка стосується ідентифікації складу кетчупів, — крохмаль та інші згущувачі. На жаль, їх наявності, а тим паче кількості, наші фахівці не можуть дослідити, оскільки бракує таких методів дослідження. Хоча «соуси до шашлику», до складу яких не входили б згущувачі, зустрічаються вкрай рідко. Щодо крохмалів зауважу, що «модифікований» не має ніякого стосунку до ГМО і означає лише те, що крохмаль було змінено.

    Модифікацію крохмалю хімічним шляхом проводять для отримання крохмалів з потрібними для конкретного продукту властивостями. Наприклад, для отримання густішого клейстеру чи, навпаки, для зменшення клейстеризації тощо. Стосовно перевірки на наявність інших згущувачів — камеді, похідній целюлози — ситуація не краща. Хоча насправді МОЗ дозволив використання подібних добавок, але не розробив методів виявлення. Тому підприємець може їх додавати у свою продукцію стільки, скільки вважатиме за потрібне.

    Якісні, але з поганим маркуванням

    Досліджували фахівці центру експертиз традиційно й маркування та пакування кетчупів. До пакування в експертів запитань не було. Натомість із маркуванням не все добре. Найчастіше виробники «забувають» вказувати коди «Е».

    У складі кетчупу «Вікі» прописаний ацесульфам калію, але про те, що цю добавку не варто вживати дітям до семи років, виробник чомусь не вказав. Проте шрифт надписів ну дуже вже дрібний, і це при тому, що вільного місця на пакуванні більш ніж достатньо. В складі «Heinz» вказано: «натуральні ароматизатори», а які саме ці ароматизатори, не написано. Єдине, що є, — позначка «містить селеру».

    Одним з напрямків лабораторних досліджень кетчупів було тестування на наявність у них консервантів. Також фахівці звернули увагу на те, чи не додали виробники не вказані у складі продукту консерванти.

    Результати перевірки приємно вразили їх — у кетчупах були лише ті консерванти, які зазначено у складі. Не менш цікавим стало і з’ясування кількості консервантів: сорбінової кислоти і її солей має бути в кетчупах не більше 500 мг/кг, бензойної кислоти і її солей — не перевищувати 1000 мг/кг. З цим пунктом перевірки кетчупи теж упорались, щоправда, в продукті «Вікі» виявили 581,3 мг/кг сорбінової кислоти, що потрапляє в норму з урахуванням погрішності методу випробування.

    Ще один пункт перевірки — наявність барвників. З цим випробуванням теж не виникло неприємних несподіванок.

    Речовина, яку фахівці вирішили пошукати в кетчупах, — гідроксиметилфурфурол, що з’являється в процесі термічної обробки і у високих концентраціях може бути небезпечним. Норм для цієї речовини немає, тож експерти орієнтувались на міжнародні вимоги до соків, у яких має бути не більше 20 мг/л. У половині протестованих кетчупів цієї речовини не виявили. Інша половина містила від 10,9 мг/кг у «Hame» і до 35 мг/кг у «Торчин». Щоправда, кетчупи, на відміну від соків, ніхто не вживає кілограмами, тож, вочевидь, не варто непокоїтись через наявність невеликої кількості гідроксиметилфурфурола.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.

    Возможно, это Вас заинтересует

    КГГА обещает очистить Киев от МАФов до 2015 г. ВИДЕО

    В Киеве разработали схему размещения временных сооружений. Ее должны утвердить распоряжением КГГА до 10 декабря 2013 г. Об этом сегодня во время заседания коллегии КГГА сообщил заместитель главы ...

    Суд легализовал размещение киосков на киевских улицах

    "Причем, решение суда о запрете на демонтаж этих киосков есть, а сами киоски еще даже не успели поставить. Речь идет о сотнях МАФов. Вчера, большие длинномеры с кранами разводили новые киоски ...

    Рішення Євросуду по справі Душка проти України, № 29175/04, 3 лютого 2011

    Текст рішення Європейського суду по справі Душка проти України від 3 лютого 2011 на українській мові

    Про внесення змін до Порядку та умов користування Єдиним реєстром об'єктів державної власності, Фонд державного майна України

    Якщо юридична особа та майно обліковуються в Реєстрі, але інформація про майно, яка зазначена у запиті, не збігається з відомостями Реєстру або якщо майно не обліковується в Реєстрі, але юридична ...

    05145472d80649777fc2d927daedc5fb