Судебный адвокат

Консультации

Вопрос к юристу:


О нас
Как много актуальной информации. Большущее спасибо. Очень благодарны! Ребята - Вы действительно умнички.

Ваш интернет проект не лучший друг - этот интернет портал, - родственник для всех, кто живёт актуальными идеями!

Судебные статьи
Иск в суд: услуги адвоката

Иск в суд: услуги адвоката Адвокат поможет составить исковое заявление в суд, соберёт необходимые доказательства и избавит от массы отрицательных эмоций ...

Определение места проживания ребенка в процессе ...

Определение места проживания ребенка в процессе развода родителей Наши семейные адвокаты правильно составят исковое заявления и учтут все претензии и требования клиента, и обязательно прислушаются ...

Процедура по составлению иска в суд от юриста

Процедура по составлению иска в суд от юриста Именно от грамотности составления иска в суд и будет напрямую зависеть решение, которое вынесет судья ...

Новости Юристов
Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль...

Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль, водій якого незаконно перевозив ялинки Днями, близько 13 години, під час нагляду за дорожнім рухом, поблизу села Балашівка Березнівського району інспектори ДАІ, зупинили вантажний автомобіль ГАЗ53, під керуванням мешканця міста Березне.

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами .

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами вищого міжрегіонального професійного училища Основною темою зустрічі стало питання безпечної поведінки на автодорогах. Під час спілкування інспектор управління ДАІ Ірина Пилипенко зупинилася на кожній із категорій учасників дорожнього руху.

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ ...

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ отримали позачергові спеціальні звання Сьогодні, 8 січня, до міста Немирів Вінницької області завітав начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко аби за дорученням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова нагородити ...




Наши дела в суде

№757/773/14-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015

№757/30624/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

№757/34306/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

Про затвердження Інструкції про участь працівників Експертної служби МВС України в кримінальному провадженні як спеціалістів, Міністерство внутрішніх справ УкраїниМІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

  1. 26.10.2012  № 962
  2. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 листопада 2012 р. за № 1946/22258

    Про затвердження Інструкції про участь працівників Експертної служби МВС України в кримінальному провадженні як спеціалістів

    Відповідно до пункту 10 частини першої статті 10 Закону України "Про міліцію"( 565-12 ), статей 71, 72 Кримінального процесуального кодексу України( 2341-14 ) та Положення про Експертну службу Міністерства внутрішніх справ України( z1541-12 ), затвердженого наказом МВС України від 09 серпня 2012 року № 691, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 вересня 2012 року за № 1541/21853, з метою вдосконалення техніко-криміналістичного забезпечення кримінальних проваджень та нормативного врегулювання порядку залучення працівників Експертної служби МВС України до участі в кримінальному провадженні як спеціалістів НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити Інструкцію про участь працівників Експертної служби МВС України в кримінальному провадженні як спеціалістів, що додається.

    2. Керівникам структурних підрозділів апарату Міністерства, головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті організувати вивчення особовим складом підпорядкованих підрозділів вимог Інструкції та забезпечити її виконання.

    3. Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України (Красюк І. П.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    4. Цей наказ набирає чинності з дня набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом України( 4651-17 ), але не раніше дня його офіційного опублікування.

    5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

    Міністр генерал внутрішньої служби України

    В. Ю. Захарченко

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства внутрішніх справ України 26.10.2012  № 962

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 листопада 2012 р. за № 1946/22258

    ІНСТРУКЦІЯ про участь працівників Експертної служби МВС України в кримінальному провадженні як спеціалістів

    I. Загальні положення

    1.1. Ця Інструкція визначає порядок залучення працівників Експертної служби МВС України на стадії досудового розслідування та під час судового розгляду, а також їх обов’язки та повноваження як спеціалістів під час проведення слідчих (розшукових) дій.

    1.2. Ця Інструкція розроблена відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України( 4651-17 ), Законів України "Про міліцію"( 565-12 ), "Про судову експертизу"( 4038-12 ), Положення про Міністерство внутрішніх справ України( 383/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 383, Положення про Експертну службу Міністерства внутрішніх справ України( z1541-12 ), затвердженого наказом МВС України від 09 серпня 2012 року № 691, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 вересня 2012 року за № 1541/21853.

    1.3. Права та обов’язки спеціаліста в кримінальному провадженні визначені статтею 71 Кримінального процесуального кодексу України ( 4651а-17 ).

    1.4. У цій Інструкції під терміном "спеціалісти" слід розуміти працівників Експертної служби МВС України, які відповідають вимогам частини першої статті 71 Кримінального процесуального кодексу України( 4651а-17 ) та залучені до участі в кримінальному провадженні як спеціалісти сторонами кримінального провадження або судом.

    1.5. Обставини, що виключають участь спеціаліста у кримінальному провадженні, передбачені статтями 77( 4651а-17 ) та 79 Кримінального процесуального кодексу України( 4651а-17 ). Питання про відвід спеціаліста на підставі заяви осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, вирішується згідно зі статтею 81 Кримінального процесуального кодексу України( 4651а-17 ).

    II. Порядок залучення спеціалістів до участі в кримінальному провадженні

    2.1. Спеціалісти залучаються до участі в кримінальному провадженні за рішенням суду, слідчого судді, прокурора, слідчих та керівників органів досудового розслідування.

    2.2. Визначення конкретних працівників, які направляються для участі в проведенні слідчих (розшукових) дій, як спеціалістів здійснюється начальником або заступником начальника Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, експертно-криміналістичних підрозділів при головних управліннях, управліннях МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті (далі — НДЕКЦ), виходячи з об’єктивних обставин та необхідності застосування відповідних спеціальних знань.

    2.3. Виїзд спеціаліста до місця проведення слідчих (розшукових) дій і повернення його до визначеного місця дислокації, а також транспортування необхідного технічного обладнання, пристроїв і приладів забезпечуються черговою частиною органу внутрішніх справ (далі — ОВС) та здійснюються на спеціально виділеному автомобільному транспорті.

    III. Порядок залучення пересувних лабораторій

    3.1. До участі в слідчих (розшукових) діях можуть залучатися пересувні криміналістична, автотехнічна, вибухотехнічна чи пожежотехнічна лабораторії (далі — пересувні лабораторії).

    3.2. Рішення про залучення пересувних лабораторій приймається начальником головного управління, управління МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті (далі -ГУМВС, УМВС), його першим заступником — начальником слідчого управління (відділу), начальником НДЕКЦ або особами, які виконують їх обов’язки.

    3.3. Режим роботи пересувних лабораторій визначається начальником НДЕКЦ за погодженням з начальником ГУМВС, УМВС.

    3.4. Забезпечення пересувних лабораторій водіями покладається на начальника ГУМВС, УМВС.

    ІV. Участь спеціалістів у проведенні слідчих (розшукових) дій

    1. Вимоги до проведення слідчих (розшукових) дій

    1.1. Перед виїздом для участі у слідчих (розшукових) діях спеціаліст повинен отримати інформацію про вид слідчої (розшукової) дії, інші відомі обставини та підготувати необхідне технічне обладнання, пристрої та прилади.

    1.2. Відомості про спеціаліста (спеціалістів), який (які) бере(уть) участь у проведенні слідчих (розшукових) дій, відомості про результати проведення слідчих (розшукових) дій, а також інформація про застосування технічних засобів фіксації, характеристики технічних засобів фіксації та носіїв інформації, які застосовуються при проведенні процесуальної дії, вносяться до протоколу.

    1.3. Носії інформації, на яких за допомогою технічних засобів зафіксовано процесуальні дії, додаються як додатки до протоколу.

    1.4. При виготовленні оригіналу електронного документа (його відображення) після завершення слідчої (розшукової) дії спеціалістом у довільній формі складається письмове пояснення, у якому зазначаються дата проведення процесуальної дії, дата виготовлення документа (відображення), номер та/або параметри технічних носіїв інформації, а також прізвище особи, що виготовила копію запису. Письмове пояснення та відображення запису процесуальної дії приєднуються як додатки до протоколу.

    1.5. За результатами проведення слідчих (розшукових) дій залучений спеціаліст консультує слідчого, прокурора з питань щодо можливості дослідження виявлених об’єктів, речей, документів, доцільності вирішення тих чи інших питань, а також потреби залучення для цього інших спеціалістів.

    1.6. Після завершення слідчих (розшукових) дій спеціаліст за письмовим дорученням слідчого, прокурора виготовляє фототаблицю, яка долучається як додаток до протоколу.

    1.7. Якщо виготовлення фототаблиці неможливе з технічних причин (через несправність фотоапаратури, брак фотоплівки), спеціаліст письмово повідомляє про це слідчого, прокурора із зазначенням причин неможливості виготовлення фотознімків.

    1.8. Усі додатки до протоколу повинні бути виготовлені з дотриманням вимог статті 105 Кримінального процесуального кодексу України ( 4651а-17 ).

    1.9. Керівництво НДЕКЦ забезпечує контроль за якістю роботи підлеглих під час проведення слідчих (розшукових) дій і вживає заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання ними техніко-криміналістичних засобів, для чого:

    1.9.1. Проводить інструктажі з працівниками, які залучаються як спеціалісти до кримінального провадження, щодо дотримання ними заходів безпеки.

    1.9.2. За дорученням слідчого, прокурора бере участь як спеціаліст в оглядах місць учинення кримінальних правопорушень.

    1.9.3. Інформує слідчого, прокурора та/або керівника відповідного органу досудового розслідування про недоліки, допущені спеціалістом під час проведення слідчих (розшукових) дій, а також інші обставини, що спричинили неповне виявлення та вилучення криміналістичної інформації.

    2. Проведення оглядів

    2.1. Відповідно до частини третьої статті 237 Кримінального процесуального кодексу України( 4651в-17 ) слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

    2.2. Прибувши для участі в огляді, спеціаліст отримує від слідчого, прокурора необхідну інформацію про обставини справи, дії учасників огляду, здійснені до його прибуття, завдання, які необхідно вирішити, та надалі виконує доручення слідчого, прокурора, які стосуються використання його спеціальних знань.

    2.3. На початку огляду спеціаліст спільно зі слідчим, прокурором визначає межі та порядок проведення огляду, а також здійснює фотографування місця огляду.

    2.4. Після отримання доручення слідчого, прокурора на проведення динамічної стадії огляду та завдання на виявлення слідової інформації спеціаліст визначає алгоритм пошуку доказів (слідів, речей, документів) і методи їх виявлення та приступає до проведення огляду.

    2.5. Дії спеціаліста, які безпосередньо пов’язані з виявленням, закріпленням та вилученням слідів і речових доказів, здійснюються відповідно до тактики огляду місця події та методики розслідування окремих видів кримінальних правопорушень.

    2.6. Перед переміщенням об’єкта (з метою огляду та виявлення слідової інформації) спеціалістом здійснюється його вузлова фотозйомка.

    2.7. Під час проведення пошуку та виявлення слідів спеціаліст застосовує наявні технічні засоби та використовує насамперед неруйнуючі методи їх виявлення, а в разі недосягнення позитивного результату — також і руйнуючі методи виявлення слідової інформації.

    2.8. Перед використанням руйнуючих методів пошуку слідів спеціаліст повинен отримати від слідчого, прокурора згоду на їх застосування та визначитися з пріоритетом слідової інформації, яка підлягає виявленню, з метою подальшого проведення експертних досліджень у лабораторних умовах.

    2.9. Про вжиті заходи та факти виявлення слідової інформації спеціаліст інформує слідчого, прокурора. Під час огляду здійснюються фотографування та вилучення виявлених об’єктів, фіксуються методи їх виявлення із зазначенням про це у протоколі.

    2.10. Під час фіксації виявленої слідової інформації в протоколі спеціаліст надає допомогу слідчому, прокурору в описі специфічних ознак (вид та кількість виявлених слідів, їх локалізація, спосіб виявлення).

    2.11. За можливості сліди вилучаються разом з об’єктами-носіями. У разі неможливості вилучення слідової інформації з об’єктом-носієм спеціалістом здійснюється їх фотографування за правилами масштабної фотозйомки та виготовлення копій (відбитків та зліпків) цих слідів.

    3. Особливості проведення слідчих (розшукових) дій, пов’язаних з вибухонебезпекою

    3.1. Слідчі (розшукові) дії, пов’язані з пошуком, оглядом, розрядженням, транспортуванням та знешкодженням вибухових пристроїв і вибухових речовин (далі — спеціальні вибухотехнічні роботи), а також огляд місця вчинення вибуху проводяться разом із запрошеними слідчим, прокурором спеціалістами-вибухотехніками.

    3.2. Залучені спеціалісти-вибухотехніки надають консультації з питань дотримання заходів безпеки при поводженні з вибуховими матеріалами.

    3.3. Спеціалісти-вибухотехніки приступають до виконання спеціальних вибухотехнічних робіт тільки після залишення небезпечної зони всіма сторонніми особами. Доступ до ділянки місцевості, приміщення, транспортних засобів надається лише після завершення їх обстеження спеціалістами-вибухотехніками та підтвердження ними відсутності загрози вибуху.

    3.4. Не дозволяється втручатися в дії спеціалістів-вибухотехніків та відвертати їх увагу під час безпосереднього розрядження, руйнування або знищення вибухових матеріалів, а також давати доручення щодо прискорення проведення спеціальних вибухотехнічних робіт.

    3.5. За наявності інформації про можливий час вибуху спеціальні вибухотехнічні роботи припиняються за 15 хвилин до ймовірного часу вибуху і відновлюються не раніше ніж через 30 хвилин після нього.

    3.6. Спеціальні вибухотехнічні роботи щодо рентгенографування, розрядження, руйнування, знищення, переміщення вибухових пристроїв, вибухових речовин або конструктивно схожих на них предметів супроводжуються відеозаписом їх проведення, що долучається як додаток до протоколу слідчої (розшукової) дії.

    3.7. Під час безпосереднього проведення огляду за фактом вибуху, виявлення вибухових пристроїв, вибухових речовин або конструктивно схожих на них предметів або отримання повідомлення про підготовку вибуху спеціалісти-вибухотехніки повинні:

    провести інструктаж з особами, присутніми під час огляду, з питань дотримання заходів безпеки, у разі необхідності — надати рекомендації слідчому, прокурору щодо перенесення часу проведення огляду до ліквідації небезпечних факторів, спричинених вибухом (пожежі, обвалів, небезпеки ураження електричним струмом, загазованості отруйними речовинами, виявлення і знешкодження вторинних вибухових пристроїв та залишків нездетонованих вибухових речовин);

    визначити межі зовнішньої та внутрішньої небезпечних зон, організувати розгортання необхідних елементів робочого місця та підготувати для застосування спеціальне вибухотехнічне обладнання;

    надати свої консультації щодо способів пошуку вибухових пристроїв у радіусі небезпечної зони, необхідності залучення інших спеціалістів, визначити та узгодити зі слідчим, прокурором маршрути переміщення учасників огляду;

    під час проведення спеціальних вибухотехнічних робіт обирати способи дій з мінімальним необхідним змінюванням зовнішнього вигляду предметів і обстановки місця події;

    виготовити вибухові заряди для проведення спеціальних вибухотехнічних робіт та провести знешкодження вибухових пристроїв, вибухових речовин або конструктивно схожих на них предметів (за необхідності);

    періодично доповідати слідчому, прокурору про вжиті заходи, хід та результати спеціальних вибухотехнічних робіт.

    3.8. Після завершення слідчих (розшукових) дій спеціалісти-вибухотехніки надають слідчому, прокурору:

    акт перевірки об’єкта на наявність вибухових пристроїв, вибухових речовин або конструктивно схожих на них предметів (додаток 1);

  3. довідку про категорію небезпечності виявлених вибухових матеріалів (додаток 2);
  4. акт знешкодження (розрядження, руйнування, знищення) вибухових пристроїв, вибухових речовин або конструктивно схожих на них предметів (додаток 3).

    4. Участь спеціалістів у вилученні зразків рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини

    4.1. Згідно з пунктом 4 частини шостої статті 100 Кримінального процесуального кодексу України( 4651а-17 ) речові докази, якщо вони належать до вилучених з обігу предметів чи товарів, передаються для їх технологічної переробки або знищуються за рішенням слідчого судді, суду.

    У цьому випадку речові докази фіксуються за допомогою фотографування або відеозапису та докладно описуються. У разі необхідності може бути збережений зразок речового доказу, достатній для його експертного дослідження або інших цілей кримінального провадження.

    4.2. Відповідно до частини другої статті 71 Кримінального процесуального кодексу України( 4651а-17 ) спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду.

    4.3. Спеціаліст, залучений до відбору зразків за фактом виявлення незаконного посіву снодійного маку чи конопель на відкритій земельній ділянці:

    фіксує розміщення земельної ділянки відносно стійких орієнтирів, загальний вигляд посіву та зовнішній вигляд рослин із застосуванням фото- та/або відеозйомки;

    відбирає не менше ніж із п’яти місць посіву по 20-25 рослин снодійного маку або по 5-10 рослин коноплі з чотирьох протилежних сторін та з центру земельної ділянки;

    з відібраних як зразки рослин механічно відділяє верхні частини (довжиною не більше 30-40 см). Відділені верхні частини зразків рослин уміщує до упаковки, яка оформляється відповідно до вимог частини третьої статті 105 Кримінального процесуального кодексу України( 4651а-17 ).

    4.4. Усі дії, пов’язані з відбором зразків, спосіб їх упаковки та вжиті заходи щодо знищення залишків рослин фіксуються в протоколі.

    5. Участь спеціалістів у проведенні обшуку та слідчого експерименту

    5.1. Відповідно до частини першої статті 236 Кримінального процесуального кодексу України( 4651в-17 ) з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку має право запросити спеціалістів.

    5.2. Запрошений до проведення обшуку спеціаліст відповідно до статті 71 Кримінального процесуального кодексу України( 4651а-17 ) за дорученням слідчого, прокурора надає безпосередню технічну допомогу у проведенні фотографування, складенні схем, планів, креслень, відборі зразків для проведення експертизи, використовуючи при цьому відповідні технічне обладнання, пристрої та прилади.

    5.3. Відповідно до вимог статті 240 Кримінального процесуального кодексу України( 4651в-17 ) з метою перевірки і уточнення відомостей, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, проводиться слідчий експеримент, під час якого спеціалістом можуть здійснюватися вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складатися плани і схеми, виготовлятися графічні зображення, відбитки та зліпки, які додаються до протоколу.

    V. Залучення спеціалістів під час судового провадження

    5.1. Порядок залучення спеціалістів під час судового розгляду, їх обов’язки та повноваження викладені в статтях 71( 4651а-17 ), 327( 4651г-17 ) та 360 Кримінального процесуального кодексу України( 4651г-17 ).

    5.2. Під час дослідження доказів спеціаліст надає суду усні консультації та/або письмові роз’яснення, що надаються на підставі його спеціальних знань.

    5.3. Під час судового засідання спеціалісту можуть бути поставлені питання щодо суті наданих усних консультацій чи письмових роз’яснень.

    Начальник Експертної служби МВС України генерал-лейтенант міліції

    І. П. Красюк

    Додаток 1 до Інструкції про участь працівників Експертної служби МВС України в кримінальному провадженні як спеціалістів

    Найменування підрозділу

    Місто____________________

  5. вул.____________________
  6. тел.___________
  7. АКТ перевірки об’єкта на наявність вибухових пристроїв, вибухових речовин або конструктивно схожих на них предметів №_______

    Початок огляду _________

    Кінець огляду ____________

    "____"__________20__ року

    Група спеціалістів-вибухотехніків у складі:

    1.____________________________________________________________________________

    2.____________________________________________________________________________

    3.____________________________________________________________________________,

  8. ознайомившись з обстановкою __________________________________________________
  9. _____________________________________________________________________________,

  10. здійснила огляд _______________________________________________________________,
  11. під час огляду застосовувалися такі засоби пошуку: _____________________________________________________________________________

    Результати огляду _____________________________________________________________

    Підписи:

  12. голова комісії _________________________________________________________________,
  13. члени комісії: _________________________________________________________________,
  14. _____________________________________________________________________________

    "_____"______________20___ року

    Начальник органу внутрішніх справ _______________________________________________

    "_____"______________20___ року

    Додаток 2 до Інструкції про участь працівників Експертної служби МВС України в кримінальному провадженні як спеціалістів

    ДОВІДКА ( z1946-12 BF122.doc ) про категорію небезпечності виявлених вибухових матеріалів

    Додаток 3 до Інструкції про участь працівників Експертної служби МВС України в кримінальному провадженні як спеціалістів

    АКТ ( z1946-12 BF123.doc ) знешкодження (розрядження, руйнування, знищення) вибухових пристроїв, вибухових речовин або конструктивно схожих на них предметів

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.

    Возможно, это Вас заинтересует

    Про затвердження Концепції структури розрахунку економічно обґрунтованих тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом та методики їх розрахунку, Міністерство інфраструктури України

    Про затвердження Концепції структури розрахунку економічно обґрунтованих тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом та методики їх розрахунку

    Карточка киевлянина стала доступна всем жителям столицы как зарплатная карта

    Банк Хрещатик начал на базе электронного носителя Карточки киевлянина выпуск карты для работников бюджетной и коммунальной сферы города для начисления заработной платы этим работникам, как это ...

    Судьбу выжившего во время казни иранца решит суд

    Судьбу иранца, выжившего во время повешения, решит суд. Об этом, как сообщает The New York Times, заявил министр юстиции Ирана Мустафа Пур-Мохаммади.

    Українці віддають перевагу доларовим вкладам

    На 1 січня 2013 року на депозитах приватних осіб у банках України було розміщено 369,264 млрд грн, що на 59 млрд, або на 19% більше, ніж було на початок 2012 року, повідомляє Нацбанк.

    05145472d80649777fc2d927daedc5fb