Судебный адвокат

Консультации

Вопрос к юристу:


О нас
Добрый день!

Этот портал классный! работал на нем очень часто. Думаю, что этот интернет портал ждет светлое будущее. Удачи Вам, ребята. Хотелося б встречаться с Вашими работами почаще! Действуйте!

Судебные статьи
Иск в суд: услуги адвоката

Иск в суд: услуги адвоката Адвокат поможет составить исковое заявление в суд, соберёт необходимые доказательства и избавит от массы отрицательных эмоций ...

Определение места проживания ребенка в процессе ...

Определение места проживания ребенка в процессе развода родителей Наши семейные адвокаты правильно составят исковое заявления и учтут все претензии и требования клиента, и обязательно прислушаются ...

Процедура по составлению иска в суд от юриста

Процедура по составлению иска в суд от юриста Именно от грамотности составления иска в суд и будет напрямую зависеть решение, которое вынесет судья ...

Новости Юристов
Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль...

Працівники ДАІ Рівненщини затримали автомобіль, водій якого незаконно перевозив ялинки Днями, близько 13 години, під час нагляду за дорожнім рухом, поблизу села Балашівка Березнівського району інспектори ДАІ, зупинили вантажний автомобіль ГАЗ53, під керуванням мешканця міста Березне.

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами .

На Полтавщині працівники ДАІ зустрілися із студентами вищого міжрегіонального професійного училища Основною темою зустрічі стало питання безпечної поведінки на автодорогах. Під час спілкування інспектор управління ДАІ Ірина Пилипенко зупинилася на кожній із категорій учасників дорожнього руху.

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ ...

За героїзм та відвагу вінницькі працівники ДАІ отримали позачергові спеціальні звання Сьогодні, 8 січня, до міста Немирів Вінницької області завітав начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко аби за дорученням Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова нагородити ...




Наши дела в суде

№757/773/14-к

Судья: Білоцерківець О. А.
07.01.2015

№757/30624/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

№757/34306/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015

Про стягнення заборгованості - Петропавлівський районний суд Дніпропетровської об - Бурда П. О.

  1. ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ
  2. ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 188/1949/13-ц

Провадження № 2/188/796/2013

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2014 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської областів складі головуючого судді Бурди П.О., при секретарі Хандрига Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петропавлівка цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційного банку «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до відповідача про стягнення заборгованості за кредитним договором.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що відповідно до умов кредитного договору № DNQ1RX201331042 від 22.07.2008 року відповідач отримав кредит у розмірі 1397,63 гривень зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 12,00% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом.

Відповідач підтвердив свою згоду на те, що підписана ним заява разом з Умовами надання кредиту фізичним особам «Розстрочка» складає між ним і Банком Договір, що підтверджується підписом відповідача під заявою.

Відповідно до умов договору погашення заборгованості здійснюється в наступному порядку: щомісячно в період сплати позичальник повинен надавати банку грошові кошти (щомісячний платіж) для погашення заборгованості за кредитом, за відсотками, комісією, а також інші витрати згідно умов договору.

Посилаючись на статті 526,527,530,1054 Цивільного кодексу (далі - ЦК) України, позивач зазначає, що зобов'язання повинні виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону і припиняються виконанням, проведеним належним чином.

Відповідач зобов'язання належним чином не виконав, тому на підставі ч.2 ст.1054 ЦК України позивач вважає, що у нього є право вимагати повернення всієї суми заборгованості.

В позові вказано, що відповідно до умов кредитного договору відповідач повинен сплатити: заборгованість по кредиту - 1397,63 грн., суму боргу по сплаті процентів за користування кредитом - 93,97 грн., заборгованість по комісії за користування кредитом - 226,44 грн., пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором - 35875,77 грн., штраф (фіксована частина) - 500,00 грн., штраф (відсоткова складова) - 1879,69 грн., а всього заборгованість складає 39973,50 грн. Зазначену суму боргу позивач просить стягнути з відповідача у повному обсязі, а також судові витрати 399,74 грн..

В судове засідання представник позивача не з'явився, надав до суду заяву, в якій просить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, в разі неявки відповідача провести заочний розгляд справи без участі представника позивача та відповідача на підставі наданих суду доказів.

Згідно з ч.5 ст.74 Цивільного процесуального кодексу (далі-ЦПК) України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх адреси, судова повістка надсилається фізичним особам, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідач в судове засідання до суду двічі підряд не з'явився, про день слухання справи повідомлявся за останнім відомим місцем проживання, за яким він зареєстрований згідно довідки адресно-довідкового підрозділу ГУ ДМС України в Дніпропетровській області (а.с.24), але повістки повернулися до суду тому, що відповідач у зареєстрованому місці не проживає, інформації щодо його нової адреси суду не надав, в зв'язку із чим суд відповідно до ст.ст. 224-226 ЦПК України за згодою представника позивача постановив ухвалу про заочний розгляд справи та ухвалив по справі заочне рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 цього Кодексу.

Судом встановлено, що 22 липня 2008 року згідно укладеного Договору № DNQ1RX201331042 відповідач отримав споживчий кредит на 12 місяців, у розмірі 1397,63 гривень зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 12,00% на суму залишку заборгованості за кредитом. Погашення заборгованості по кредиту повинно здійснюватися щомісячно та останній платіж повинен бути проведений відповідачем 22 липня 2009 року.

Ст. 1054 ЦК України передбачає, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти (ч.1).

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави (тобто, положення про договір позики), якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору (ч.2).

Згідно з ч. 2 ст. 1050 ЦК України, якщо договором встановлено обов'язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати відсотків.

Згідно з п. 3 Умов та правил надання банківських послуг для надання послуг банк відкриває клієнту кредитний ліміт, видає клієнту картки, вид яких і строк дії визначений в заяві і в пам'ятці клієнта, підписанням якої клієнт і банк укладають договір про надання банківських послуг (а.с.8).

Копією заяви позичальника № DNQ1RX201331042 від 22.07.2008 року, бланк заяви №0811071500062296799, підтверджується укладення кредитного договору між сторонами, відкриття клієнту кредитного ліміту, видача клієнту картки, вид якої «Універсальна» визначений в заяві (а.с.7).

У п. 6.5. вказаних Умов та правил зазначено, що клієнт зобов'язаний погашати заборгованість по кредиту, процентах за його використання, за перерозходами платіжного ліміту, а також оплачувати комісію на умовах, передбачених діючим договором (а.с.12).

Згідно з п. 6.6. у випадку невиконання обов'язків за договором, клієнт зобов'язаний на вимогу банку повернути кредит та сплатити винагороду банку (а.с.12).

Відповідно до п. 8 цих Умов та правил при порушенні клієнтом строків платежів по будь-якому із грошових зобов'язань, передбачених діючим договором, більше, ніж на 120 днів, клієнт зобов'язаний сплатити банку штраф у розмірі 500 грн. + 5% від суми позову (а.с.12).

Відповідач, будучи ознайомленою з умовами кредитування, які були надані йому разом із заявою про видачу кредитної картки, уклавши кредитний договір, не виконує з 15.08.2008 року його істотні умови щодо порядку та строків погашення кредиту та процентів за користування ним, хоча взяв на себе зобов'язання їх виконувати, внаслідок чого допустив виникнення заборгованості, яка згідно з розрахунком позивача становить: заборгованість по кредиту - 1397,63 грн., суму боргу по сплаті процентів за користування кредитом - 93,97 грн., заборгованість по комісії за користування кредитом - 226,44 грн., пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором - 35875,77 грн., штраф (фіксована частина) - 500,00 грн., штраф (відсоткова складова) - 1879,69 грн., а всього заборгованість складає 39973,50 грн.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною першою статті 527 ЦК України встановлено, що боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно з частиною першої статті 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 ЦК України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача сплачений позивачем судовий збір у розмірі 399,74 грн.

На підставі викладеного, ст.ст. 526, 527, 530, 610, 1050, 1054 ЦК України,керуючись ст.ст. 60, 79, 88, 212 - 215, 224 - 233, 294 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства Комерційного банку «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований та проживає АДРЕСА_1, ідентифікаційний персональний номер НОМЕР_1 на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк", юридична адреса: вул.. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, код ЄДРПОУ 14360570, заборгованість за кредитним договором в розмірі 39973 (тридцять дев'ять тисяч дев'ятсот сімдесят три) грн. 50 коп., та судовий збір в розмірі 399 (триста дев'яносто дев'ять) грн. 74 коп. , всього 40373 (сорок тисяч триста сімдесят три) гривні 24 копійки.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача.

Заява про перегляд заочного рішення, судом, що його ухвалив може бути подана відповідачем протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційному суду Дніпропетровської області через Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області, який ухвалив оскаржуване рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя П. О. Бурда

Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.

Возможно, это Вас заинтересует

«Титанік II» знову вийде у море

Титанік може знову вирушити у плавання. Австралійський мільярдер Клайв Палмер представив у Нью-Йорку проект лайнера Титанік II.

Про схвалення Концепції розвитку агролісомеліорації в Україні, Кабінет Міністрів України

Про схвалення Концепції розвитку агролісомеліорації в Україні 1. Схвалити Концепцію розвитку агролісомеліорації в Україні ( 725-2013-р ), що додається. 2. Міністерству аграрної політики та продовольства разом з іншими заінтересованими органами виконавчої влади внести у тримісячний строк в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України проект плану заходів щодо реалізації Концепції, схваленої цим розпорядженням.

Совет судей админсудов разъяснил, как лучше организовать рассмотрение дел, связанных с избирательным процессом

Совет судей административных судов Украины во время своего заседания 9 сентября 2014 года утвердил Рекомендации о мерах по обеспечению рассмотрения административными судами дел, связанных с избирательным ...

Соцсеть Facebook заплатит $10 млн штрафа за рекламу от имени пользователей

Социальная сеть Facebook заплатит 10 млн долларов в качестве штрафа за размещение скрытой рекламы в объявлениях, размещенных под видом обычных пользовательских сообщений, пишет CyberSecurity.

05145472d80649777fc2d927daedc5fb